НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
1:0 за Китай срещу Франция през 2009 г. (19.03.2010)

Последните анализи сочат несъмено превъзходство за азиатския тигър.

Едно от основните очаквания за пазара на изкуство през 2009 г. беше свързано с успеха на тридневния търг на Ив Сен Лоран и Пиер Берже, който постигна рекордно висока брутна сума от продажби.


Това накара специалистите да мислят, че Франция ще възстанови позициите си на трети в света търговски арт център след Америка и Обединеното кралство. Но прогнозите не се сбъднаха.

Клеър Макандрюз, дъблинска анализаторка на пазара на изкуство и основателка на сайта www.artseconomics.com, първа успя да докаже категорично, че вековното превъзходство на Франция, вече е преминало при китайците. Тя оповести това свое заключение през 2007 г.

Тогава много експерти мислеха, че става дума за моментно отклонение. Но последният анализ на Макандрюз, публикуван този месец по време на организирания от ТEFAF панаир за изкуство в холандския град Маастрихт, потвърждава тенденцията за разрастване на китайския пазар.

През 2008 г., въпреки някои колебания, Китай е успял да задържи извоюваните предишната година позиции: 9% от пазара срещу 6% за Франция.

През 2009 г., когато световният пазар на изкуство отбеляза спад от една трета и достигна рекордно ниските 43 милиарда долара, продажбите в Азия опровергават тази тенденция.

Цифрите в Китай и Хонг Конг са се качили до 4,2 милиарда долара (срещу 3,8 милиарда през 2008 г.) и това отрежда на азиатската държава пазарен дял от 14 % - най-високият за всички времена.

Френският пазар също е нараснал през 2009 г., макар и не толкова значително, но това се дължи главно на отделни изключително успешни търгове.

Освен това китайците отнемат пазарни късове от Америка и Обединеното кралство, където са централите на двете мастити заложни къщи Сотбис и Кристис.

Поглеждайки назад към 2009 г., френските арт дилъри имат сериозно основание да се притесняват от заплахата от Изток.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!