НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Търг на Сотбис с произведения от колекцията Розентал (23.03.2010)
В Париж на 24 март 2010 година аукционна къща „Сотбис” ще проведе търг с океанско изкуство от колекцията Розентал. Господин Розентал, които е израснал заобиколен от произведения на изкуството, се заселва във Френска Полинезия, през 1967 г. и прекарва следващите две десетилетия там. Той се влюбва в историята и културата на островите от Тихия океан, като първоначално интереса му е насочен главно към произведения на изкуството от Нова Гвинея.

Господин Розентал, събира своята колекция от най-различни източници - чрез случайни попадения, от пазара на изкуство или от специализирани търговци. Той оприличава колекцията си на "жив субект, съставен от предмети, свързани с помежду си от една и съща творческа емоция."

Може би най-забележителния предмет, който ще бъде предложен на аукциона е впечатляваща фигура в стил Маланган, стояща на един крак с протегнати ръце - считана е за източник на животворна сила. Идва от о. Нова Ирландия и е оценена е на € 250,000-350,000.

Друг колоритен шедьовър от същия остров е разкошна маска с голяма и сложно издълбана фигура на змия, представена в зигзагообразна форма, а асиметричния облик на косата придава на маската сюрреалистично чувство (оценена е на € 50,000-80,000).

Майсторите от Нова Гвинея не отстъпват на тези от Нова Ирландия. Пример за прецизната им работа е изящен атрибут за коса (датирана от периода 1860-1920 г.), дело на един от малкото меланезийски артисти били някога обект на книга. Изработен е от абаносово дърво и се отличава с финес на дърворезбата и гладка патина (оценена е на € 25,000-35,000).

Полинезия също заема важно място в колекцията, най-вече с две фигури от Великденския остров: изключително рядка женска фигура „moai papa” (оценена на € 100,000-150,000); и мъжка „moai kavakava” (странична фигура), изключително характерна за Великденските острови (оценена на € 120,000-180,000).

Също от шедьоврите на колекцията е изключителен нефритен медальон от Нова Зеландия, впечатляващ с размерите си, 17.5 см. (оценен е на € 100,000-150,000).
 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!