НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеите в Абу Даби са изправени пред разследване заради условията на труд на работниците (04.08.2015)
 Лошите условия продължават, казва нов доклад от активистка група, но малкото заплащане не е истинският проблем на работниците емигранти.

Емигранти, строителни работници в клоновете на музеите Гугенхайм, Лувър и Националния музей на остров Садият, в Абу Даби продължават да се сблъскват с огромни кредити, неотговарящи на стандарта на живот заплати и лоши условия на труд въпреки усилията за подобряване на положението, според доклад, публикуван тази седмица от организацията „Персийския труд“ - коалиция от артисти и активисти.

Доклада съвпада с излизането на „Заливът: Висока култура / Тежък труд“, книга с есета и произведения на изкуството от десетки автори, включително художниците Ханс Хааке, Томас Хиршхом, Наем Мохаемен и Андреа Фрейзър. Книгата, редактирана от американския професор изкуствовед Андрю Рос е  хроника на петгодишна кампания на „Персийския труд“ . Тя е създадена като част от приноса на групата за Венецианското биенале тази година.

През изминалата година, членовете на организацията „Персийския труд“ пътуват до Абу Даби и Индия за да интервюират повече от 50 работници. Въпреки, че съобщенията в пресата често се фокусират върху условията на труд на остров Садият и  живота там, изследователите са открили, че "недостатъчното заплащане е далеч не основната грижа" за самите работници. "Емигрантите идват в Персийския залив, за да печелят толкова, колкото могат, и техните оплаквания започват, когато обещания са разбити, когато заплащането, обезщетението и платеният отпуск се отказват категорично."

Повечето работници са получавали по-малко от $ 300 на месец. Като цяло, те изчисляват, че справедливо заплащане за тях ще бъде от $ 450 до $ 500. Данните за това колко се плаща на работниците  варират в широки граници, в зависимост  от "умения, старшинството, етнически различия, страни и региони на произход." Работниците от Бангладеш и Непал "като цяло са по-зле", отколкото "повечето индийски или пакистански имигранти, а средната им заплата е значително по-висока ", се казва в доклада.

След нашумели демонстрации пред музея Гугенхайм в Ню Йорк и пред колекцията на Пеги Гугенхайм във Венеция, попечителите на музеите се договориха да се срещнат с членове на „Персийския труд“  през миналия месец. Те установиха "съвместен ангажимент да работят заедно за набор от общи цели", се казва в доклада.

Но Гугенхайм казва, че докладът на организацията  игнорира прогреса до момента. "Въпреки нашите общи усилия, все още е налице липса на разбиране за състоянието на проекта Гугенхайм Абу Даби, отказ да се признае, естеството на ролята на Гугенхайм и невежеството около сферата на влияние на Гугенхайм по въпроси извън нашия контрол“ се казва в изявление на музея.

От Гугенхайм казват още, че "договор за строеж не е бил подписван" що се отнася за сградата проектирана от Франк Гери и че компанията за туризъм, инвестиции и развитие в Абу Даби TDIC и държавната агенция за музеи Садият отговарят за изграждането като "се ангажират да изберат главен изпълнител с международен опит и високи нравствени качества ". Музеят казва, че ще продължи "да работи в тясно сътрудничество" с TDIC и „да се провеждат  мерки за непрекъснато подобряване на условията труд в рамките на местните разпоредби".

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!