НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Чужденци ще управляват някои от най-големите музеи в Италия (21.08.2015)
Италия обяви назначаването на седем чужденеца, които ще оглавят националните музеи, като част от действия за съживяване на някои от отличителните белези на италианската култура. Седемте избраници са трима германци, двама австрийци, един британец и един французин. Те са част от 20-те нови имена, които ще съблюдават италианските институции. Някои от тях са сред най-популярните музеи в света, но страдат от остарял подход в музейната практика.

Новите ръководители ще имат за задача да институционализират реформи, изисквани от министъра на културата Дарио Франческини, за насърчаване на изключителни художествени колекции в страната, включително разширяване на работното време, обновяване на сградите и разработване на нови продукти.

Според изявление на италианското Министерство на културата, 10-те мъже и 10-те жени включват 14 изкуствоведа и четирима археолози. От 20-те новоназначени, 13 са италианци.

Ейке Шмит, 47-годишен немски историк на изкуството, ще поеме най-известната галерия „Уфици“ във Флоренция, а друг немец – Сесил Холбърг (48 г.) ще оглави галерията „Академия“ в града.

Французойката Силвен Беленже (60 г.), изкуствовед, ще поеме отговорността за обширния музей „Каподимонте“ в Неапол, а германецът Габриел Цюхтегел (34 г.), археолог, ще ръководи археологическия обект „Паестум“ в близост до града. Престижната Пинакотека ди Брера в Милано ще се ръководи от 59-годишния британец Джеймс Брадбърн. Австриецът Питър Ауфретер (40 г.) ще поеме Националната галерия на манифестациите в Урбино, докато сънародникът му Питър Асман (61 г.) ще отговаря за Херцогския дворец в Мантуа.

С тези 20 нови назначения „организацията на италианските музеи ще отвори нова страница в своята история и ще се възстанови след десетилетия на забвение“, заявява министър Франческини.

Eike Schmidt
Eike Schmidt
Capodimonte Museum
Capodimonte Museum
Pinacoteca di Brera
Pinacoteca di Brera
Галерия Академия
Галерия Академия
Галерия Уфици
Галерия Уфици
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!