НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ДРУГОТО ОКО - Лъчезар Бояджиев : Художник в депото. (29.03.2010)
На 30 март от 18 часа в Софийска градска галерия ще се състои отриването на първата от цяла поредица от изложби, обединени с мотото ДРУГОТО ОКО. Проектът е по идея на главния уредник на СГХГ Мария Василева. Експозицията ще продължи до 16 май 2010.

Според концепцията на галерията, ДРУГОТО ОКО се стреми да покаже гледната точка на любителя към изкуството. Журналист, художник, учен или архитект – човек освободен от знанието за периоди и стилове ще бъде поканен да работи с колекцията на СГХГ и да си измисли своя експозиция.

В същото време обаче първият поканен автор, Лъчезар Бояджиев, е изкуствовед по образование – факт, който тотално противоречи на концепцията. Потърсихме за коментар кураторът на тази експозиция Мария Василева, но не беше на разположение.

Лъчезар Бояджиев – художник и изкуствовед, иска да преобрази даденото му пространство по такъв начин, че зрителите да имат усещането, сякаш наблюдават обекти, които току що са били изработени.

Чрез подредбата на предметите и разграничавайки всеки по индивидуален начин той твърди : „ Ако някога сте се чудили дали има нещо, което свързва художниците и произведенията им в историята на изкуството извън факта, че творят изкуство, то в рамките на този проект и тази инсталация ще имате възможност да се убедите, че ги свързват същите онези неща, които свързват всичко и всички хора по света в този живот – от кръчмата до леглото, от боята за хола до идеала за красота на женското тяло от 1930-те или 1990-те години; от желанието за кариера и заиграването с властта до вътрешните терзания и прозренията на духа на твореца, светеца, бореца, зарзаватчията или ключаря от съседния двор.”

Неговата концепция е кръстена „Художник в депото”.

През тази експозиция творецът ще се постарае да накара предметите на изкуството да оживеят и да вдъхнат енергия на посетителите.

 

Лъчезар Бояджиев -
Лъчезар Бояджиев - "На нивата"
Лъчезар Бояджиев -
Лъчезар Бояджиев - "Не се бъзикай с мойто "туту" (поличката, фустичката)!"
Божидар Бояджиев -
Божидар Бояджиев - "Стопкадър I", 2005
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!