НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Вашингтон почита Кристо (06.04.2010)
Кристо: Да си припомним бягащата ограда е най-новата изложба в Музеят за американско изкуство във Вашингтон, която ще продължи до септември 2010. Експозицията припомня едно от най-известните произведения на българина, което също така става част от новата вълна в изкуството – а именно, излизането му извън удобните стени на галериите.
„Когато се занимаваш с такъв вид арт, единственото, което ти остава след време е няколко черно-бели снимки и некачествено видео” – пише американският журналист Ричард Удуорд.
През 1976 Кристо и Жан-Клод поставят 39 километра дълга ограда от специално изтъкан плат в щата Калифорния.  Но най-трудното нещо не е изтъкаването на 200 000 квадратни метра вълнен найлон, който да издържи на вятър и дъжд, а убеждаването на стотици американски феремери, че произведението на изкуството трябва да мине през техните земи без това да наруши хармонията на кравите им или на посевите им.
В началото всичко изглежда почти безнадеждно. Документален филм показва как на събрание местните големци и интелектуалци остро протестират срещу проекта и отговорно обясняват на събратята си, че това не е изкуство.
„Аз обичам изкуството, от 50 години му се наслаждавам, но това, което ни предлагат няма нищо общо с него” – казва един от най-популярните хора в района.
С помощта на медиите обаче Кристо и Жан Клод успяват да убедят един по едни всички фермери и оградата оживява на 10 септември 1976. Тя е изчислена така, че да се вижда през цялатото време от пътя, който прекосява райна - по протежението на 60 км всички коли, минаващи оттам по това време й се наслаждават.
 
Бягащата ограда
Бягащата ограда
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!