НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Обещанията на миналото 1950 - 2010 (07.04.2010)
Една прекъсната история на изкуството в бивша съветска Източна Европа.

От 14 април до 19 юли 2010г. центърът за модерно изкуство Помпиду ще представи една международна и експозиция между поколения, в която ще вземат участие 50 избрани художника много от които са от Централна и Източна Европа.

Заглавието на изложението идва от заключението на немския философ Валтер Бенджамин, което гласи, че Историята е като последователност от прекъснати събития. Този феномен взима явно участие в историята на източната част от Европа.

20 години след падането на берлинската стена тази експозиция изследва разделението на Изток/Запад, интерпретирайки по нов начин историята на страните, които са били под влиянието на комунистическия блок.

От една страна изложението иска да покаже на публиката малко познати художници във Франция, които са изпъкнали с темите в творчеството си и родните си страни.
От друга страна, то обхваща и явното влияние на тоталитарните властващи фигури от Централна и Източна Европа върху младото поколение от художници.

Експозицията в Южната галерия на центъра Помпиду ще представи 160 творби на една тема, разбиване на дисциплината, под сценографията на Моника Сосновска (Полша).

В зала 315 пък зрителите ще могат да се насладят на една изключителна инсталация на Тобиас Путрих (Словения), която представя документи отнасящи се до миналото на Източна Европа. Освен това те са и архиви, които проследяват обмена на идеи между Париж и Източна Европа, както и документални филми и филми на самите художници.

Изложението обхваща темата за историята на изкуството, която е непрекъсната и течаща по права линия, стигайки до днешното модерно изкуство, но и добавяйки акцент върху идеята за прекъснатото.

Július Koller, Flying Cultural Situation (U.F.O.), 1983, Photographie NB,
Július Koller, Flying Cultural Situation (U.F.O.), 1983, Photographie NB,
Ion Grigorescu, Balta Alba, 1980, Photogramme, Collection de l'artiste film super 8 transféré sur DVD, couleur, son., 7’55’’
Ion Grigorescu, Balta Alba, 1980, Photogramme, Collection de l'artiste film super 8 transféré sur DVD, couleur, son., 7’55’’
Cezary Bodzianowski, Rainbow, Bathroom, Lodz, 1995 Photographie : Monika Chojnicka
Cezary Bodzianowski, Rainbow, Bathroom, Lodz, 1995 Photographie : Monika Chojnicka
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!