НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Седем библиофилски издания в Националната галерия (07.04.2010)
Седем книги, издадени в колекционерски тираж и с оригинални графики на някои от най-изявените художнци – Светлин Русев, Милко Божков, Захари Каменов представя Националната художествена галерия в София. От 8 до 25 април там ще могат да се видят не само печатните произведения, но и многo илюстрации като самостоятелни картини.
Албумите са създадени между 2001 и 1009 г. Две от тях са по стихове и текстове на един от най-големите наши поети Борис Христов, придружени с отпечатъци от Милко Божков и Захари Каменов. - „Думи и графити” /Милко Божков – 2001/ и „Думи, глина и графити”, /Захари Каменов – 2002/
Друг голям наш поет - Константин Павлов пък е представен с илюстрации – оригинални литографии на Светлин Русев. Издател на трите произведения е галерия „Масларски”. В изложбата присъстват още Голи Тела на Любен Диманов, създадени през 2007 в отделен цикъл. Последната „книга” всъщност съдържа само литографии без текст. С надлсов „Приказки” Милко Божков създава цветни литографии, които разказват сами своите истории боз помощта на словото. Така художникът преобръща класическия механизъм на илюстрацията, която обикновено се ражда след текста. В този случай се очаква текстът да се появи на бял свят ако някой талантлив автор се вдъхнови от „Приказките” на Милко Божков и реши да ги разкаже.
Изложбата в НХГ иска да напомни на българина, че книгата е още жива – тя не случайно се открива само месец преди 24 май, обясниха от галерията.
 
Илюстрация към Коста Павлов от Светлин Русев
Илюстрация към Коста Павлов от Светлин Русев
Илюстрация на Захари Каменов
Илюстрация на Захари Каменов
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!