НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Берлин ще бъде първата спирка за представянето на прочутата колекция от шедьоври на модерното изкуство на Техеран (17.11.2015)
Произведения на много от най-великите художници на ХХ век, събрани точно преди иранската революция, са предоставени като заем от Музея за съвременно изкуство на Техеран, за да бъдат представени в изложба в Берлин. Заедно с тази колекция, ще бъдат показани творби на ирански художници. 
Планира се изложбата да бъде осъществена през следващата година. Държавния музей на Берлин и Пруската културна фондация са се споразумели с иранското правителство за това. Договорът за сътрудничество е подписан от германския външен министър Франк Валтер Щайнмайер, който съобщи в изявление, че „изложбата ще спомогне представата за изкуството на  Иран да бъде пълна и да позволи на Иран да има по-добър достъп до нашата култура”. 
Шива Балаги, гостуващ учен в университета Браун в Роуд Айлънд, казва: „Това е победа на иранските музейни куратори и администратори, които са работили за да съберат заедно колекцията и да я поддържат в продължение на десетилетия. Това е свидетелство за фундаментално зачитане на изкуството. Това, че тази колекция сега служи като основа за по-голямо сътрудничество между ирански художествени институции и тези в чужбина е още един показател за способността на изкуството да създаде алтернативни контексти за взаимното разбирателство и уважение”. 
Следва да бъде обявено кои произведения от колекцията на музея на Техеран ще бъдат показани в продължение на три месеца в Берлин. Сред тях би могло да има творби на Пикасо, Полък, Франсис Бейкън и Моне, които са били придобити през 1970 г. 
Отварянето на Музея за съвременно изкуство на Техеран през 1977 г. е било грандиозен проект. Прочетете повече за това тук. Но, когато крайните консерватори идват на власт, произведенията са били държани на склад. За щастие, през последните няколко години, много от творбите бяха показани в изложби в Техеран. Музеят се счита за притежател на най-добрата колекция на произведения на американско и европейско изкуство от ХХ век извън Запада. 

В миналото само няколко произведения са били отпускани назаем, но този мащабен заем ще бъде първия след подобряването на отношенията между Иран, САЩ и Европа,  след подписването на споразумението за ядрената програма на Иран това лято. 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!