НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Флавио Бонети – Естествена история (09.04.2010)
От днес 9 април до 16 май 2010г. Софийска градска художествена галерия ще бъде домакин на проекта на италианският художник Флавио Бонети. Експозицията е под мотото „Естествена история” и се състои от десет фотографии с формат 130х160 см.

Куратор на изложбата е Катя Ангелова.

Преди България експозицията е представена в галерия "Моника дe Карденас", Милано и в галерия "Abbt projects", Цюрих.

Творбите му са вдъхновени от посещението на художника в Музея за естествена история в София през 2006г.
Той е силно впечатлен от предметите, които присъстват в интериора на музея, но сякаш не се допълват със стерилната и мумифицирана атмосфера. Това например е бежова завеса, подходяща за буржоазен апартамент, на фона на която стои впечатляващ препариран носорог.

Това и други съчетания от предмети подтикват Бонети да излее тези „нарушения” допълвайки средата с живи обекти (котка, куче,детско колело,простор,обувки) придавайки ѝ един нереален и двусмислен вид. Ежедневието влиза в диалог с обектите на колекцията.

Италианската критичка Роберта Валторта твърди: „В крайна сметка, това е фотографията: начин да придадеш усещане за реалност на дадена ситуация, била тя възможна или невъзможна, в случай, че съществува нещо такова като невъзможна ситуация. Колкото до реалността – тази успокояваща дума, с която често си служим, за да разберем или оправдаем нещо – тя си остава една загадка.”

Флавио Бонети се занимава с фотография и видео инсталации. Роден е през 1956г. в град Бреша, Италия. Фотографиите на Бонети често изобразяват натюрморти и пейзажи, включвайки същевременно природни и културни обекти.

За него : „С развитието на цивилизацията човекът проектира своя рационален ред върху природата, причинявайки непрекъсната промяна в пейзажа от статус на „природност” до положение на „неестественост”.

Взима Първа награда за филма си Normale на Фестивала на независимото кино в Белария, а филмът му Geogrаphy е в селекцията на Кинофестивала в Торино.

Експозицията ще представи и видеото „Доместико" (2008 г). Видео изпълнено със същата ирония и същото недоверие като в проекта му от серията фотографии „Естествена история".


Естествена история 5, 2006, c-print, 106 x 131 см
Естествена история 5, 2006, c-print, 106 x 131 см
Естествена история, c-print
Естествена история, c-print
Eстествена история, c-print
Eстествена история, c-print
Естествена история, c-print
Естествена история, c-print
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!