НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сега уличното изкуство е на мода (12.04.2010)
Родено около 1960-те години на ХХ век, сега графити изкуството си проби път и в галериите, аукционните къщи и колекциите на арт дилърите.
Днес уличното изкуство е станало модерно с множество експозиции в утвърдени галерии като лондонската „Тейт Модерн” през 2008г. и парижката „Гранд Пале” през 2009г.

Цените на този тип изкуство се е увеличило със 195% през последното десетилетие. През януари 2008г. достигна своя връх преди относителното му падане заради кризата. От 2008г. насам цените му са тръгнали назад с 40% в сравнение с 2005г.

Лондон:

От 2000 насам Лондон сякаш измества Ню Йорк и става столица на графитите. Причина за това е мистериозният Банкси, който се предполага, че е роден през 1974г. в Бристол. Първите му тагове се появяват в Лондон някъде около 2001г.

От тогава насам той става звезда инкогнито, продължавайки да рисува шаблоните си на публични места из цял свят (Лондон,Барселона,Париж,Ню Йорк,Палестина и др.)

През ноември 2003г. творбата му „Бъди себе си” („Keep it real”) се продаде на търг за скромните 800 лири.

2005г. е годината, в която Банкси успява да завладее и медиите със съобщение в уеб сайта си, рекламиращо една експозиция на каменни гравюри в британския музей. След медиите звезди като Кристина Агилера и Анджелина Джоли започват да се интересуват от работата му.

През октомври 2007г. творбата му „Грубият лорд”( „The Rude Lord”) е продадена в Сотбис за 270 000 лири.

След увеличението на цените му с две нули, на 14 февруари 2008г. „Бъди безупречен”(„Keep it spotless”) достига 1.7 милиона лири, шаблон върху платно, изобразяващ силна връзка с точковите картини на друг известен британски художник Деймиън Хърст.
Това е най-високият му резултат. За съжаление през 2009г. цените му усещат спад и някои от творбите му, които са участвали на търг са продадени за една трета от цените през 2008г.

Успехът на Банкси подтиква много млади лондонски улични артисти да се изявят. Подкрепени от аукционните къщи Бонхамс и Дрюатс те организират търга „Урбан Арт сейл” . През 2008г. сътрудничеството им продължава организирайки тематични търгове в заедно с Тейт Модерн.

Париж:

През 2009г. две експозиции посветени на графитите показват на парижани какво представлява този тип изкуство, „Тагът” (“Le tag”) в парижката експо зала „Големият дворец” и „Роден на улицата-Графити” (“Né dans la rue-Graffiti”) в галерията на фондация Картие.

Стимулирани от множеството новини свързани с графитите,големите френски аукционни къщи Корнет дю Сент Сир, Арткюриал и Пиер Берже & Асосие бързо навлизат в продажбите на този нов и атрактивен вид изкуство. Малък формат на Мистик например, може да бъде закупен за скромната сума от 500 долара.

Оригинални произведения на Краш, Спийди графито, Дейз, Инвейдър, Футура 2000,Куик и Ксавие Пру (Блек лю Ра) обикновено се продават за хиляда до десет хиляди долара. Малко по-напред в цените е Джон Перело, работите, на когото варират от 10 до 40 000 долара.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!