НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ай Вейвей открива изложба в универсален магазин (22.01.2016)
Китайският художник Ай Вейвей беше в Париж тази седмица за откриването на най-голямата си изложба във френската столица до момента, която за изненада е организирана в универсален магазин.
 
Вейвей, който е известен с прояви извън традиционните пространства, е поканен да заеме прозорците и централния салон на луксозния магазин Left Bank в Le Bon Маrche – първият универсален магазин в Париж с история започваща през 1852 г., за да промотира „бяла разпродажба“.
За изложбата, наречена "Детска игра" (или "Er Xi"), Ай Вейвей взима вдъхновение от "Шан Хай Дзин," традиционни китайски приказки на децата, които датират още от ІV век пр.н.е. и са били предавани от поколение на поколение. Басните разказват за митологични същества, приличащи на птици, риби и дракони - които художникът описва като "приятелски, нахални и нещастни" герои. "Те приличат толкова много на нашия свят", казва той с усмивка.
 
Въпреки богатото културно значение на тези истории, художникът съжалява, че неговото поколение и следващите поколения са пропуснали поуките от тях, поради цензуриращи ги закони, наложени от Китайската народна република. "Всичко старо е забранено или унищожено и всичко свързано с фантазията не е позволено".
 
С помощта на една дузина майстори на хвърчила от провинция Шандун в Китай, Вейвей връща героите на Шан Хай Джинг към живота под формата на 100 хвърчила, с различни форми и размери. Хвърчилата, ръчно изработени от бамбук и облечени в бяла коприна (за разлика от традиционната много крехка оризова хартия), отнемат една година за направа, а транспортирането в окончателния им вид в Париж става с гигантски контейнери. Много от хвърчила в изложбата са оставени само с техния бамбуков скелет, без плат, за да се покаже по-добре изработката и качеството на творческия процес.
 
"Детска игра" е разделена на три части. За прозорците, които се виждат от улицата, Вейвей е създал 10 винетки, които смесват чудните същества от приказките със съвременен сюжет с автобиографични алюзии. Тук са пресъздадени чрез хвърчила най-известните му творби "Наблюдателна камера " (2006), "Мозъчна инфлация" (2009) и "Изследване на перспективата" (1995-2011), има и препратки към работата на баща му, виден китайски поет и активист Ай Цин, който прекарва време в Париж през 1920-те и 30-те години. Интерниран в трудови лагери за първите 20 години от живота на сина си, Цин повлиява на политическия заряд в работата на Ай Вейвей - което, от своя страна, създава проблеми за художника, той е поставен под домашен арест и не може да пътува в продължение на четири години (паспорта му е конфискуван от китайското правителство).
 
След като паспортът на Ай Вейвей е върнат през юли миналата година, той изследва темата за свободата на движение в работата си, а наскоро създаде студио на гръцкия остров Лесбос, врата към Европа за по-голямата част от бежанците, търсещи убежище. 
 
В магазинът в Париж, до края на февруари почитателите на изкуството ще може да се насладят на митологичните същества реещи се над отдела за козметика и дълъг 20 метра дракон  разположен на партерния етаж.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!