НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба в Британския музей представя уникални ренесансови рисунки (23.04.2010)
Новата изложба в Британския музей в Лондон обединява може би две от най-внушителните колекции на ренесансови рисунки в света и подчертава тяхното увеличаващо се значение за художници през 15 век.

Тя комбинира творби от собствената колекция на музея и от тази на галерия „Уфици” („Uffizi”) във Флоренция. Изложбата ще бъде отворена до 25 юли, след което ще бъде пренесена в „Уфици”.

Експозицията озаглавена "От Фра Анджелико до Леонардо: италиански ренесансови рисунки" представя около 100 творби на Фра Анджелико, Ботичели, Леонардо да Винчи, Мантеня, Микеланджело и Тициан и е оценявана от критиците като петзвездно събитие.

През 15-и век Италия претърпява основна промяна по отношение на стила и художественото мислене при използването на подготвителни рисунки. Експозицията обяснява как рисунките, използвани за подготовката на големи картини и фрески, по-късно сами по себе си се превръщат в произведения на изкуството, този процес е свързан главно с пренасянето на печатната техника от Северна Европа.

Изложбата също така подчертава как развитието на хартията, по-евтината алтернатива на пергамента, е било от ключово значение за увеличаването броя на рисунките.

Повечето от произведенията участващи в изложбата никога не са били планирани за участие в обществена експозиция, въпреки че днес те биха могли да бъдат наречени шедьоври.

Тази изложба предоставя уникалната възможност да бъде проследено развитието на рисунката, която е положила основите на ренесансовия стил на Микеланджело и Рафаело.

Leonardo da Vinci, Head of a warrior, 1475–80.
Leonardo da Vinci, Head of a warrior, 1475–80.
Andrea del Verrocchio, Head of a woman, 1475.
Andrea del Verrocchio, Head of a woman, 1475.
Cheetah
Cheetah
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!