НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на фалшиви картини в Националната галерия - Лондон (24.04.2010)
Националната галерия Лондон вади от свота колекция някои от „най-странните” си откупки – фалшивите картини, за които в годините различни шефове на институцията са  похарчили средства. От 30 юни до 12 септември повече от 40 припознати като оригинални  произведения ще бъдат официално представени на публиката в изложба, която ще обяснява на зрителите защо едно произведение на изкуството е фалшиво.
Повечето от фалшивите произведения са дело не на художниците-имитатори, а на търговците, доказва изложбата. Те са тези, които намират творби, наподобяващи стила на някой известен художник.
Сред най-любопитните случаи в историята на галерията е откупката на „Венера и Марс” и „Алегория” на ренесансовия майстор Сандро Ботичели. През 1874 уредниците платили значително по-ниска сума за „Венера и Марс” отколкото за „Алегория”, която била приета за изключително произведение. По-късно науката им доказала, че по-евтината „Венера и Марс” е автентична творба на Ботичели, докато „Алегория” била имитация –дело на неизвестен последовател на Ботичели. Тя не е била замислена като фалшиво произведение, но артдилърите, които открили осъзнали, че могат да вземат повече пари за нея ако я представят за картина на Ботичели.
В изложбата участва и портрет, откупен през 1990 за когото се твърдяло, че е дело на немския художник от 15 век Ханс Холбайн.  Но анализът под микроскоп показал, че това е произведение на Александър Морнауер /1464-88/, чието име било изтрито от търговците, за да наподобят творба на Холбайн.
Оригиналите и техните имитации ще бъдат изложени един до друг.
Редом с фалшификатите галерията посвещава и специална стая на новооткрити шедьоври – картини, които да скоро се смятали, че са от неизвестен автор, но науката доказала, че са дело на някои от най-прочутите художници в историта на изкуството. Сред тях е Мадона на Рафаело, чието местонахождение доскоро беше в неизвестност.
Вляво –картина на немския майстор Холбайн, вдясно, имитация от по-малко известния художник Александър Морнауер, чието име било изтрито за да наподобят платно, създадено от Холбайн.
Вляво –картина на немския майстор Холбайн, вдясно, имитация от по-малко известния художник Александър Морнауер, чието име било изтрито за да наподобят платно, създадено от Холбайн.
Мадоната на Рафаел
Мадоната на Рафаел
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!