НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Le guide” (29.04.2010)
Галерия „Xavier Hufkens” в Брюксел представя изложбата „Le guide” („Ръководството”) на скулптора Дейвид Алтмежд. В нея той показва колоритни, въздушни скулптури, монтирани в кутии от плексиглас. Въпреки, че скулптурите изглеждат неустойчиви, при по-близък поглед те се материализират като солидни, органични структури. „Le guide” е втората изложба на Алтмежд в брюкселската галерия, където ще остане до 29 май 2010 година.

Дейвид Алтмежд е известен главно със своите големи човекоподобни фигури, изработени от пластилин или огледала. Но до преди няколко години той правеше сложни витрини със структури, стилово наподобяващи платформа, в които подреждаше странни, изкусителни и гротескни обекти, като например парчета от кристал и бижута и скулптурни части на върколак. Той връзваше тези обекти заедно с фина златиста верига, създавайки нещо като нервна система, така че цялата скулптура да изглежда като жив организъм с енергия пулсираща през него.

Новата му група от произведения представляват връщане към тази ранна работа. Тук художникът е вплел различни материали през кутиите от плексиглас за създаде сложни и органични обеми. Формите, които сякаш се размиват или плуват в пространството, в един момент могат да бъдат абсолютно абстрактни, а в следващия миг да напомнят на живи същества. „Le guide” представя една въздушна, грациозна фигура, която изглед сякаш непрекъснато се трансформира или нараства.

Тези различни гледни точки водят до скулптури, които съчетават два различни облика. От разстояние те изглеждат сякаш се издигат над физическото, но наблюдавани отблизо, те са изключително материални. Тези ефирни, органични изображения въплъщават идеята за трансформация и развитие и имитират проява на енергия чрез физическите аспекти на материалите.

За създаването на тази изложба художникът е черпил вдъхновение от представата за архитектура, движение и светлина. В същото време неговия визуален език е както винаги подчинен на биологията, по-специално тази на човешкото тяло.

 
David Altmejd
David Altmejd
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!