НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Експерти хвърлят светлина върху пазара на творби на Амадео Модиляни (26.07.2016)

Тъй като търсенето на произведения на Амедео Модиляни се засилва през последните години, група от уважавани експерти създава изследователски проект, който в дългосрочен план обещава да събере пълен каталог резоне/raisonné с творчеството на италианския художник.

На 21 юни в Сотбис, Лондон, портрет на Жан Ебютерн (1919), бе продаден за £ 34.4 милиона на аукцион (£ 38.5 милиона с таксите) на Sotheby's - много над прогнозата от £ 28 милиона. През 2015 г. творби на Модилиани са продадени за общо $ 251 милиона, според статистиката на Artprice. Повече прочетете тук и тук.
 
Цените са вдигнати от „Легнало голо тяло“ (1917-18 г.), която се продаде за $ 170,4 милиона на китайския милиардер Лю Юкиян през ноември. В същото време, Tate Modern в Лондон планира мащабно проучване на италианския художник между 22 ноември 2017 г. и 2 април 2018 г.
 
Но пазарът на творби на Модиляни, остава в значителна несигурност свързана с автентичността на някои творби, наводнен с фалшификати и с недостиг на надеждни експертни познания, както и „боричкания“ между изследователи. Поне петима изкуствоведи са създали каталози резонета на живописните картини на майстора, но само един е приет от повечето аукционни къщи – този на Амброджио Серони, последно осъвременен през 1972 г. Но този каталог има своите пропуски, основно заради това, че Серони е включил само творби, които лично е виждал, а изследователят никога не е ходил в САЩ.
 
Сега, нова организация с нестопанска цел, Проектът Модилиани, е основана от уважавания учен Кенет Уейн, който е изучавал художника в продължение на 30 години. Уейн се присъединява към впечатляваща група френски куратори и реставратори, включително Бриджит Леал, заместник-директор на Центъра Помпиду; Софи Кребс, главен уредник на модерното изкуство в Musée d’art moderne de la Ville de Paris; и Сесил Жирардо, уредник в музея де l'Orangerie, Париж. Ръководителят на проекта е Мишел Мену, главен уредник на Центъра за изследвания и реставрация на музеите във Франция, Париж.
 
За сега, техният фокус е да се изясни техниката на Модилиани и методите на работа чрез научен анализ, на първо място разглеждайки произведения във френски обществени колекции, след това разширявайки към картини в други страни.
 
Уейн казва, че ще  има "по-нататъшно развитие и съобщения" преди края на годината. "Нека просто кажем, че една вълнуваща първа стъпка е направена, с предстоящи новини които ще изненадат", допълва той.
 
Междувременно освен редицата заподозрени фалшификати на пазара (повече рисунки, отколкото картини, казва Уейн), които усложняват полето за изследване има и епична битка между двама специалисти - Кристиан Парисо и Марк Рестелини, които спорят публично повече от десетилетие, от 2000 г. Сега базираният в Париж Институт Рестелити / Institut Restellini обяви, че ще публикува каталог резоне за живописни картини в края на тази година, той ще бъде последван и от втори каталог с рисунки. Институтът е основан от Марк Рестелини, историк на изкуството, които от 1997 г. насам работи под егидата на  и е финансиран от Института Уилденщейн за да създаде каталог на Модилиани. Това взаимоотношение обаче беше прекратено в края на 2015г.
 
Каталогът на Рестелини ще бъде публикуван само онлайн, с платен достъп. Според изследователят Мари-Кристин Декрок, той ще има 100 нови произведения, които липсват в списъка от 337 на Серони. Декрок заяви също, че публикацията се финансира от такси събрани от Рестелини от консултации при издаване на сертификати за творби на Модиляни. Изследването се провежда в сътрудничество с експертния Институт за изящни изкуства, орган със седалище фрийпорт зоната на Женева, който принадлежи на швейцарският „цар“ по транспортиране и съхранение на изкуство Ив Бувие
 
Колко валидност ще даде пазара на новото онлайн издание? Специалист от аукционна къща казва: "Ще трябва да изчакаме и да видим какво точно съдържа каталога преди да го оценим."
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!