НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Състоя се първият съдебен процес срещу ислямист, отговорен за разрушаването на световни културни паметници (30.08.2016)
 Ислямски екстремист се изправи пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага и се призна за виновен в разрушаването на прочутите древни мавзолеи в разположения в пустинята град в Мали Тимбукту, предават световните медии. Това е първият процес за разрушаване на световни културни паметници в Хага.

Ахмад ал Факи ал Махди се призна за виновен "с дълбоко съжаление и голяма болка". Той посъветва мюсюлманите по света да не извършват подобни варварски актове, като каза, че "те няма да донесат нищо добро на човечеството".

Ал Махди бе начело на радикалната ислямистка групировка Ансар Дине, която през 2012 г. разруши 14 от 16-те еднокамерни гробници на великите мислители, живели преди няколко века в Тимбукту. Мавзолеите бяха в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Групировката, свързана с терористичната мрежа Ал Каида, успя през 2012 г. да установи контрол над Северно Мали, изправяйки западноафриканската страна пред разцепление. Екстремистите бяха изтласкани от там от изпратените от Франция военни части, които през 2014 г. арестуваха Махди в съседен Нигер.

"Аз наистина искам да се разкая и съжалявам за щетите, които причиних с действията си", заяви той пред международния трибунал и помоли малийците да го смятат за "син, който е загубил своя път".

Прокурорът на Международния наказателен съд от своя страна каза, че Махди лично е "идентифицирал древните паметници и е определил реда, в който те да бъдат разрушени".

 Обвиняемият може да получи до 30 години затвор, но прокурорите смятат да искат присъда между 9 и 11 години.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!