НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Георги Лозанов и Георги Господинов са куратори на изложбата "Следобедът на една идеология" в Софийска градска художествена галерия (13.09.2016)
В навечерието на празника на град София, на 16 септември, петък, от 18.00 часа Софийската градска художествена галерия ще представи изложбата "СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДНА ИДЕОЛОГИЯ" като част от дългосрочния  проект  "Другото око".  В залите на първия етаж с обновено модерно осветление ще бъдат изложени творби, подбрани от курторите на изложбата - философа Георги Лозанов и писателя Георги Господинов.

Изложбата „Следобедът на една идеология“ представя  художествените произведения, притежание на галерията, с „нехудожествени очи”. Търси в тях свидетелства за едно време и за начина, по който са го преживявали артистите.

Сред представените автори са някои от големите имена в българското изобразително изкуство като Любомир Далчев, Иван Кирков, Васка Емануилова, Павел Койчев, Галин Малакчиев, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Милко Божков, Любен Зидаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Вихрони Попнеделев, Станислав Памукчиев, Текла Алексиева, Ванко Урумов и други.

Творбите в изложбата са обединени в четири тематични полета, които условно могат да бъдат означени като: транспорт/град, прозорец/съзерцание, бит/празник и детство/вина.

Изложбата е част от дългосрочния проект „Другото око“ , в който има за цел да представи и социализира  богатството и многообразието  на произведенията от фонда  на СГХГ през очите на „непрофесионалисти“  – интелектуалци .

Албумът  към изложбата е на български и английски език и включва авторски текстове на двамата куратори и каталожна част с подбраните от тях произведения.
Галин Малакчиев, Съзерцание
Галин Малакчиев, Съзерцание
Иван Кирков, На сянка, 1975
Иван Кирков, На сянка, 1975
Милко Божков, Чуваш ли как скърцат въжетата , 1978
Милко Божков, Чуваш ли как скърцат въжетата , 1978
Румен Гашаров , Час пик , 1979
Румен Гашаров , Час пик , 1979
Сергей Петров, Кооператорка, 1951
Сергей Петров, Кооператорка, 1951
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!