НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Златната тоалетна чиния, дело на Маурицио Кателан вече е експонирана в музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк (16.09.2016)

 Посетителите на музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк вече могат да използват тоалетна чиния, изработена от 18-каратово злато, дело на италианския художник и скулптор Маурицио Кателан.

 

Напълно функциониращата тоалетна чиния, изработена от 18-каратово злато, е инсталирана в една от обществените тоалетни в музея. Творбата, наречена „Америка“ е поставена на мястото на една от обикновените порцеланови тоалетни чинии. Посетителите, които плащат за достъп до музея, могат да я ползват без ограничения. 
 
В съобщение на музея „Гугенхайм“ се казва, че изложената скулптура "в крайна сметка ни напомня за неизбежните физически реалности на нашата обща човечност". Експонатът цели „да даде достъп на зрителите до екстравагантен луксозен продукт, който на външен вид изглежда достъпен само за 1% от най-заможните хора“.
 
“Неговото естество, което приканва зрителите да използват експоната индивидуално и в усамотение, позволява безпрецедентно интимно преживяване с произведение на изкуството“, допълва „Гугенхайм“.

Маурицио Кателан, който живее в Милано, получи поръчката за златната тоалетна чиния още през април месец. 55-годишният творец е известен с провокативните си скулптури, сред които „Деветият час“, изобразяваща папа Йоан Павел Втори, повален от метеорит. 
 
С ироничните си коментари върху противоречиви социални теми и с ненадминатото си чувство за хумор, Маурицио Кателан руши моралните устои в обществото и традиционните изразни средства в изкуството. Чрез творбите си, той предлага една различна гледна точка към света и човека - колкото смешна, толкова и дълбоко проникновена.
 
Маурицио Кателан
Маурицио Кателан
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!