НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Съкровища и картини на Вълчан Петров в диалог (20.09.2016)
Изложбата „Мостове на светлината” на известния пловдивски художник Вълчан Петров се открива на 20 септември от 12,00 часа в залата за временни изложби на третия етаж на Националния исторически музей, съобщават от музея. 

Експозицията е експериментална и първа като замисъл и реализация в България. Осъществена е по програма за частично финансиране на музейното дело и изобразителните изкуства към Министерството на културата.Тя представя за първи път културни ценности от фонда на НИМ (тракийски и римски бронзови, сребърни и златни съдове и апликации, рисувани вази, икони, църковна утвар) в диалог със съвременни картини, дело на известния пловдивски художник Вълчан Петров.

Чрез емблематични и добре познати на публиката предмети (от Рогозенското и Панагюрското съкровище, от некропола на Аполония Понтика и др.), подбрани и представени в различен контекст, паралелно с икони и църковна утвар, са визуализирани ключови моменти в обредността на Югоизточна Европа.

В изложбата участват и непоказвани досега паметници - за първи път ще се експонират сребърни апликации с изображение на синкретична източна богиня, оловни пластини, посветени на Дунавските конници, мраморни оброчни плочи на Тракийския конник, бронзова патера, наколенник с фигура на бога на войната Арес, стенописен фрагмент от сцената „Успение Богородично“ от храм "Св. Вмч. Георги" – с. Трудовец, Ботевградско, каменна пластика с изображение на седемглава ламя с корони от с. Белополяне, Ивайловградско, икони и църковна утвар от фонда на Националния исторически музей.

Избраните над 50 картини на художника Вълчан Петров са с ясно визуализиран символен език. В тях са кодирани теми за християнството и тракийската култура, помирението на религиите, произхода и бъдещето на човечеството. 


По време на изложбата са предвидени образователни и игрови модели. 
Изложбата „Мостове на светлината“ ще продължи до 31 декември 2016 г., като от 6 декември всеки може да закупи картини на Вълчан Петров.

Вълчан Петров
Вълчан Петров
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!