НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Рафаело открита в архив на италиански музей (10.05.2010)
Специалисти идентифицираха чрез последна технология една малка картина, която е била притежание на провинциален италиански музей като дело на известния ренесансов художник Рафаело. Творбата ще струва около 30 милиона евро.

Портретът е на жена и с размерите от 30х40см. Дълго време е смятана за копие направено през XIX век, но сега се оказва първата рисунка на майстора част от по-голямата композиция „Светото семейство“ ( „The Holy Family“), която се намира в музея „Прадо“ в Мадрид.

Именно за тази творба се смята, че самата композиция е на Рафаело, но е довършена от най-добрия му чирак Джулио Романо.

Марио Скалини, главен ръководител на изложбените площи в провинциите Модена и Реджо Емилиа в северна Италия твърди : „Рафаело е имал време единствено да направи скица и да завърши главата на Мадоната. След това той умира и картината е довършена от ученика му Джулио Романо. Кардинал Иполито д`Есте я е купил, но малко след това е продал, задържайки единствено автентичната картина на Рафаело.”

Според Скалини модерните технологии са успели да преминат през пластове реставраторски рисунък от XII и XIX век и по този начин са достигнали до тази направена от ръката на Рафаел.

Творбата е намерена сред 27 000 работи скрита някъде из складовете на фамилния музей на семейство Есте, което е притежавало херцогството на Модена в продължение на четири века до средата на XIX век.

Архивът на галерията, който е основан през 1663г. има записана главата на Мадоната от Рафаело, но не е била датирана досега.

Марио Скалини още казва : „Картината привлече вниманието ми заради огромната извита и позлатена рамка с високо качество и определено не присъща на копие от XIX век. Очевидно, този който е избрал рамката е знаел истинския художник и реалната оценка на произведението.”


Madonna's head by Raphael
Madonna's head by Raphael
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!