НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Шум. Портрети на близък човек” в Софийска градска галерия (11.05.2010)
Днес (11 май 2010г.) Софийска градска галерия ще представи една експозиция на художника Богдан Александров, състояща се от 18 творби, формат 130/200см, подредени на огледален принцип. Изложбата е под мотото „Шум.Портрети на близък човек”.

Богдан Александров е роден през 1960 г. във Видин, където живее и работи.През 1989 завършва живопис във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Работи в областта на живописта, видео-арта и инсталациите. Изявява се и като куратор.

През 1989г. художникът научава, че страда от аутизъм. Посещава швейцарска клиника, където му прилагат метод за лекуване на болестта. Този метод кара слуховите рецептори да спрат да функционират нормално, поради факта, че терапията включва висикочестотни звуци.

В основата на този метод е обстоятелството, че към силния шум се привиква.
След 20 години тази лична история е повод за създаване на цикъл от голямо форматни портрети - чрез добавяне и налагане на цветен шум до степен изчезване на образа.

Идеята се базира на физически феномен, съществуващ при
използване на технически или дигитални устройства за фиксиране и възпроизвеждане на образ - към самото изображение се генерира т.нар. визуален шум (зърнеста структура удивително напомняща за вселенския
фонов шум - White Noise), който въздейства нерационално.
По този начин се получават образи и символи, чрез които художникът обяснява преживяната от него „терапия” на „нормалните” хора.

Експозицията ще се задържи до 6 юни 2010г.


.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!