НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Цветята на малката Ида” (12.05.2010)
До 6 юни 2010г. софийската галерия на СИБАНК „Върхове” представя една изложба на изтънчената фотографка Мария Джелебова.

Експозицията е под мотото „Цветята на малката Ида” и за първи път е била показана в пловдивската галерия „Сариев” през 2006г.

Този път авторката показва целия цикъл от близо 20 портрета на цветя, вдъхновен от вълшебната история на датския писател и поет Ханс Кристиан Андерсен.

Те не са просто илюстрация на главните герои от приказката, а ново превъплъщение и разказ за тайния живот на едни други почти нереални цветя.

„Меланхолични, малко тъжни, „уморени” цветята на Мария Джелебова „позират” като добре стилизирани метафори на преходната и неистинска красота, на загубената детска наивност.” пише уредничката на галерията Светлана Куюмджиева.

Мария Джелебова е родена през 1963г. в гр. Малко Търново. През 1991г. завършва Техникума по фотография и полиграфия в София.
От 1993 работи в областта на рекламата.
През 2004г. и 2005г. участва в Седмиците на съвременното изкуство, организирани в Баня Старинна – Пловдив от сдружение „Изкуство днес”.
През 2005г. прави фотографския проект„О” в различни обществени пространства, съвместно с галерия „Сариев”. През 2007г. реализира проекта „Буквите” в рамките на фестивала в Бела Речка.
През 2007г. открива и втората си самостоятелна изложба “Да/Не Невидими граници” в Балабановата къща в Пловдив.

Това е първата самостоятелна изложба на авторката в София.


.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!