НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Две изложби открива СБХ „РИСУНКА И МАЛКА ПЛАСТИКА“ И „НАТЮРМОРТ И ИНТЕРИОР“ (09.12.2016)
 На  9 декември Съюзът на българските художници открива две експозиции.

Националната изложба „Рисунка и малка пластика“ (етаж 1) е традиционна за Съюза на българските художници (СБХ) и се организира периодично в последните няколко десетилетия. В изложбата се представят над сто автори от всички поколения - както членове на СБХ, така и млади художници, все още студенти в Националната художествена академия.
 
Рисунката фокусира интереса на творци от различни специалности, спазили условието работите им да са ръчно рисувани оригинали. Малките пластични творби представят многообразните стилове на авторите си – геометрични, реалистични, фигуративни, без ограничения в материалите.
 
Изложбата на секция живопис „Натюрморт и интериор“ (етаж 2) се фокусира върху тези жанрове в живописта, като иска да провери и провокира нова виталност в това сравнително устойчиво, традиционно, артистично пространство. Разширеното разбиране за границите на живописта и картината, на родовете и жанровете в съвременното изкуство предполага възможности за по-свободно творческо интерпретиране. 
 
Особеност в статута за участие е условието за минимален размер на формата 120х120 см. Това разколебава клишираните представи за този жанр и провокира преосмисляне на отношението формат – пластичен израз – съдържание. Проблематизирането на тази тематика активира творческа енергия и създаването на нови, съвременно звучащи произведения.
 
В изложбата участват силно доайени на българската живопис като Елена Ботева и Петър Арнаудов, утвърдени имена от средното поколение и много млади автори като Анжела Терзиева, Димитър Генчев, Силвия Богоева, Живка Маринова, Елеонора Терзиева, Мария Чакърова, Гергана Николова, Радослав Нейчев, Ангеларий Димитров и Елена Велкова. 
 
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!