НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Полското правителство възнамерява да закупи картината "Дамата с хермелина" на Леонардо да Винчи (16.12.2016)
 Полша иска да купи от семейството на принц Чарториски най-известната изложена в страната картина - "Дамата с хермелина" на Леонардо да Винчи.
 
Платното е изложено в държавния замък Вавел в Краков и е собственост на аристократичната фондация Чарториски. Правителството възнамерява да похарчи около 240 млн. долара, за да купи творбата на да Винчи заедно с други произведения на изкуството, собственост на фондацията.
 
Самата картина е застрахована за 300 млн. евро, когато е на път, а цялата колекция преди е била оценявана на 1,07 млрд. долара. Полският заместник-министър на културата Ярослав Селин коментира, че „колекцията Чарториски е събирана над 200 години и една от най-ценните в света” и допълва „би било добре ако тя е собственост на държавата“.

„Дамата с хермелина” (Dama con l'ermellino) е нарисувана в края на 15 век от Леонардо да Винчи. Според историците, дамата е Чечилия Галерани, която е била любовница на херцога на Милано Людовико Сфорца.

Картината е купена в Италия от полския държавник и писател Адам Чарториски през 1798 г. През Втората световна война е отнесена в Германия от нацистите. В края на войната тя е открита във вилата на Ханс Франк и върната в Краков.
Дамата с хермелина
Дамата с хермелина
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!