НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Берн наследява колекция Гурлит, след като съдът отхвърли оспорването на завещанието от страна на негова братовчедка (16.12.2016)

 Кунстмузеум Берн ще наследи спорната арт колекция на Корнелиус Гурлит, след като съда в Мюнхен отхвърли искането за оспорване на завещанието от страна на братовчедката на Гурлит – Ута Вернер, която е твърди, че възрастният човек е бил психически неспособен да направи завещание. Прочетете повече за Гурлит тук

Решението слага край на месеци на несигурност, надвиснали над колекцията от около 1500 произведения, включително такива от Клод Моне, Пол Сезан, Ернст Лудвиг Кирхнер, Ото Дикс и Гюстав Курбе. 
Гурлит е наследил колекцията,  открита в неговия апартамент в Мюнхен и в дома му в Залцбург, от баща си Хилдебранд Гурлит, търговец на картини за нацистите, който е купувал иззети от евреите произведения или продавани по принуда. 
 
В Мюнхен, Върховния областен съд заяви, че „независимо от признаците, че Гурлит може да е имал халюцинации, не е убеден, че страда от такива, които отстраняват му завещанието му от капацитет по времето, когато той го е написал, на 9 януари 2014 г. Фактът, че той го е съставил, преди да се подложи на животозастрашаваща операция, по-скоро е знак, че той е бил в състояние да вземе премерени и разумни решения”, заявява съдът.
 
Гурлит умира на 6 май 2014 г., седмици след като е преминал операция на сърцето, оставяйки цялото си богатство на Кунстмузеум Берн. За последните 18 месеца колекцията му беше в правен вакуум, и се помещаваше в склад за изкуство, близо до Мюнхен, докато съда разглеждаше случая.  
 
Вернер заяви, че съжалява за решението на съда и смята, заблуденото убеждение на Гурлит, че е трябвало да спаси своето изкуство от нацистите са довели до решението му да го завещае на швейцарска институция, вместо да го държи в Германия. Нейните адвокати заявиха, че ще разгледат решението и ще имат дискусии със семейството, преди да реши дали да предприеме по-нататъшни стъпки.
 
Кунстмузеум Берн съобщи, че приветства решението „с радост и облекчение”. Той заяви, че решението позволява на музея, за да си сътрудничи с базираната в Магдебург германската фондация за изгубено изкуство, и да изследва на произхода на изкуството. Задача, която се очаква да се осъществи до края на 2017 г.
 
„Добре е, че ние сега всички имаме яснота”, заяви германският министър на културата Моника Грютерс в изявление. Тя каза, че „Бундескунстхале в Бон и Кунстмузеум в Берн може да продължат напред с плановете за създаване на съвместна изложба през 2017 г. Целта на изложбата ще бъде да се представи колекцията в своя исторически контекст, включително и изследване на биографиите на еврейските жертви на нацистките грабежи”,  съобщава още тя. 
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!