НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Холандският съд отреди скитското злато да бъде върнато на Украйна (20.12.2016)

Скитското златно съкровище, което беше взето назаем за изложба в холандски археологически музей от кримски музеи, в момента когато Русия анексира полуострова от Украйна през март 2014 г., следва да бъде върнато на Киев, отсъди съд в Амстердам.  

Решението на Амстердамският областен административен съд не приключва спора, защото музеите имат право на обжалване. Дори и ако произведенията бъдат върнати на Киев, за да се пазят в Историческия музей, съда там ще трябва да вземе решение за собствеността. 
Въпреки това, решението поне ще придвижи случая крачка напред. Той касае 565 произведения, които първоначално бяха взети назаем от музея „Алард Пиърсън” в Университета на Амстердам за изложба, наречена „Крим: Злато и тайни от Черно море”. Прочетете повече за този случай тук
 
Герт-Ян ван ден Берг, адвокат, който представлява Украйна пред съда, съобщава, че съда е изказал становище, че „една суверенна държава може да си върне културните ценности, ако се считат за незаконно изнесени от нейната територия”. И добавя „Автономната република Крим не е суверенна държава, и спорните  артефакти следва да се разглеждат като културна собственост на държавата на Украйна, което е допълнително потвърдено и в договорите за заем, които са сключени между музея „Алард Пиърсън” и четири местни кримски музея”. 
 
Михаил Пиотровски, директор на Ермитажа в Санкт Петербург и председател на Съюза на музеите на Русия, споделя пред руски медии, че вярва, че решението ще бъде обжалвано и че „експонати от музеите на Крим, трябва да се намират в музеите на Крим”. 
 
Елена Гагарина, директор на московския музей Кремъл, има различна гледна точка. „Много е важно да се разбере, че целият музеен фонд е собственост на държавата, а не собственост на физическо лице, музей или друга културна институция”, заявява тя. „В този случай, когато изделията са били взети от територията на Украйна и принадлежат на Украйна като държава, това решение ми се струва напълно оправдано”, добавя още тя. 
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!