НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Графит на Стик откраднат от обществено място в Полша, за да бъде продаден (20.12.2016)
Група младежи от Гданск призовават за връщане на графит на общественото място, на което е създаден от тях и британския уличен художник Стик, през 2011 година. В последствие графитът е нарязан на парчета и докаран за продажба в лондонска галерия. Те са започнали петиция изискваща собственикът на галерията Андрю Ламбърти, който е звезда в местна телевизия „да направи правилното нещо“ и да върне творбата обратно.
 
Според петицията, спорът започва през 2014 година, когато произведението на изкуството било преместено без разрешението на Стик от Laznia Center за съвременно изкуство, които са платили комисионна на художника  да създаде графита на два транспортни контейнера пред обществена галерия. Некомерсиалният проект е финансиран от местни организации, както и от Британския съвет.
 
Стик заявява, че нито той, нито Laznia Center за съвременно изкуство са били информирани относно преместването на творбата наименувана „To Skomplikowane” (Сложно е). Полските власти са информирани и все още разследват.
 
Ламбърти, междувременно заявява, че е купил контейнерите напълно легално с цялата документация, чрез полски агент. Той бил информиран, че контейнерите подлежат на ремонт и нямало къде да бъдат държани. Освен това Стик нямал „официално разрешение“ да декорира контейнерите, които били частна собственост. Ламбърти заяви, че неговата галерия има повече от 10 произведения на Стик, като някои са с цени по 18 000 паунда всяко.
 
Дилърът заяви, че е предложил да върне работите, които са рисувани заедно с местни млади художници плюс „две или три части от другия контейнер“, когато полските власти „намерят подходящо място, за да ги изложат“.
 
Стик отговори, че Ламбърти е направил това предложение, като хитър ход за да удостовери, че останалите парчета са направени само от него. Художникът заявява, че „това е публичен графит и трябва да бъде върнат на обществеността в своята цялост“.
 
В петицията, младите полски художници изразяват своето желание графитът да не бъде използван за търговски цели и да не бъде излаган за продажба. „Произведението на изкуството, което създадохме със Стик е свързано с общността и идеята да бъдем заедно, а сега то е нарязано на парчета. Символ на днешния свят е да разделиш обществото, за да правиш пари.“
 
Стик
Стик
Стик заедно с младите художници
Стик заедно с младите художници
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!