НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Националната галерия на Дания стана собственик на една от най-важните картини на Каспар Давид Фридрих (20.12.2016)
 Националната галерия на Дания (The National Gallery of Denmark)  стана собствеик на една от най-важните картини на Каспар Давид Фридрих (1774-1840). Благодарение на подкрепата на фондация Augustinus, фондация Aage and Johanne Louis-Hansen и A.P. Møller and Chastine Mc-Kinney Møller Foundation, музеят бе в състояние да придобие картината След бурята (After the Storm) от 1817 г. на германския художник Каспар Давид Фридрих.

Фридрих е роден в Грайфсвалд и там започва художественото си обучение още като младеж. Учи в Копенхаген до 1798 г., когато се установява в Дрезден. Най-прочути са алегоричните му пейзажи от средния период в творчеството му, в които са включени замислени силуети на фона на нощно небе, утринна мъгла, безплодни дървета или готически руини. 
 
Фридрих заема специално място в изкуството на Романтизма и се счита за един от най-важните немски художник от първата половина на ХIХ век. Пейзажите му са мечтателен поглед към  природата, но и щателно проучване на природните явления. Картините му притежават силно духовно присъствие, а религиозното чувство е важен аспект от неговото изкуство. 

Националната галерия на Дания отдавна иска да се сдобие с картина на Фридрих, казва директорът на институцията. "Ние сме мечтали да включим Каспар Давид Фридрих към колекцията ни и сме били особено заинтересовани в тази картина. Фридрих, чийто подход към пейзажния жанр  има огромно влияние върху северното изкуство през деветнадесети век, много рядко се появява на пазара на изкуството. Тази работа е една наистина уникална добавка към колекцията ни от европейското изкуство и аз съм много горд, че сега сме в състояние да я споделим с нашите гости ", казва Микел Бох.
 
After the Storm from 1817 by the German artist Caspar David Friedrich
After the Storm from 1817 by the German artist Caspar David Friedrich
Wanderer above the Sea of Fog
Wanderer above the Sea of Fog
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!