НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Украйна върна на Италия 17 картини, откраднати от музея във Верона в края на 2015 г. (23.12.2016)

Украйна върна на Италия 17 картини на европейски художници, които бяха откраднати от музея Кастелвекио във Верона през 2015 г., съобщават световните медии.

Картините бяха предадени тържествено на церемония в Националния музей на изкуствата в Киев. На събитието присъства и украинският президент Петро Порошенко, който заяви: "Ужасна трагедия сполетя света, когато картини на едни от най-великите художници като Рубенс, Тинторето, Белини, бяха откраднати от музея на град Верона. Сякаш част от сърцето на града беше откраднато. Тези безценни произведения на изкуството, които са при нас днес, най-накрая ще бъдат върнати на нашите италиански приятели."
 
От италианска страна на церемонията присъстваха министърът на културното наследство и културните дейности Дарио Франческини, кметът на Верона Флавио Тоси и посланикът на Италия в Украйна Фабрицио Романо.
 
Обирът на музея във Верона беше извършен на 19 ноември 2015 г. Сред откраднатите картини бяха работи на Тинторето, Рубенс, Пизанело, Андреа Мантеня и Якопо Белини. Тяхната стойност е около 16 милиона евро.
 
Липсващите платна са намерени от служители на военна прокуратура и граничари на остров Турунчук, в района на Одеса през май 2016 г. Сред контрабандистите, които е трябвало да продадат произведенията на изкуството има граждани на Украйна, Русия и Молдова.
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!