НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Папа Франциск назначи първата жена директор на Ватиканските музеи (23.12.2016)

Италианската изкуствоведка Барбара Ята ще встъпи в длъжност на 1 януари. Тя ще поеме поста от бившия италиански министър на културата – Антонио Паолучи. Той беше начело на музеите цели девет години.

Барбара Ята е на 54 години. Завършва висшето си образование в университета на Рим „Ла Сапиенца“, специалност „Изкуство“. През 1986 завършва и Ватиканската школа по Палеография, Дипломатическа и Архивна администрация. През 1991 г. специализира „История на изкуството” в римския университет. Преподава „Историята на графиката” и „Графични техники”, публикува многобройни статии, рецензии и каталози на специализирани изложби. 
 
През последните шест месеца тя работи като заместник-директор на музеите. Преди това тя е била назначена и в архива на Ватиканската библиотека.
 
Ватиканските музеи, основани от папа Юлий II, притежават забележителна колекция на произведения на изкуството. Те обхващат и Сикстинската капела, която е изрисувана от Микеланджело. През 2013 г. са осмите най-посещавани музеи в света с близо 5,5 млн. посетители.
 
Барбара Ята
Барбара Ята
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!