НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ГАУДИ В МОСКВА (27.12.2016)
През есента на 2017 година в Московския музей за съвременно изкуство ще гостува уникална изложба, която ще представи гениалния архитект Антонио Гауди не само с познатите му емблематични сгради, но и като художник.

В църковните анали е отбелязано, че Антони Гауди - гениалният архитект на Барселона, се родил на 25 юни 1852 г. в испанската област Каталуня. Било сряда, девет и половина сутринта, когато Франсеск Гауди и Антония Корнет се сдобили с петата си рожба, която за разлика от другите достигнала до старост. Децата на занаятчийското семейство умирали или невръстни, или в разцвета на своята младост. Един от братята на Антони завършил медицина, без да успее да практикува, а сестра му Роса се споминала на 35 г. Нейната дъщеря Роса Егеа е единственият потомък на фамилията. Племенницата и бащата на Антони били двата стълба, на които се градило така нареченото му семейство. Той никога не се оженил и въпреки многобройните дворци и къщи, които построил, останал без собствен дом и покрив над главата. Умира на 72-годишна възраст, нелепо сгазен от трамвай.
 
Изминали дни, преди да разберат, че под дрипите на бездомния скитник се крие известният на всички Гауди, единственият обитател на Ла Саграда Фамилия. Животът на човека, създал модерния облик на Барселона, и до днес остава скрит зад дебелия слой мрамор, камък и гранит на неговите фантастични творения. Внушителната катедрала Ла Саграда Фамилия, паркът "Гоел" и къщата - "каменоломна" Ла Педрера са само видимата част от фасадата, зад която стои личността на Гауди.
 
Няколкото снимки и портрети, останали от архитекта, не помагат много на биографите да споят монументалните му дела и житие. Думите са чужди на езика, който "говорят" овеществените мечти на Гауди. Неизменна част от пейзажа на града, те са като вечни дълголетници, които дебнат на всеки ъгъл минувачите, взели облика на кули, фарове и паркове; дворци, сгради и църковни храмове; витрини, кафенета или тротоарни умивалници. Уникални поотделно, те наподобяват клоните на прастаро родословно дърво. И до днес още никой не знае магичната формула, която архитектът сътворил за своите тайнствени видения. За материал е използван пясък, цветно стъкло, дърво, природни багри, недялан камък, но основната субстанция продължава да бъде загадка.
 
Като малък Гауди страдал от ревматизъм. Болката не му давала мир и трябвало да се придвижва, яхнал муле, или да стои затворен вкъщи. Прекарвал много време, наблюдавайки растения, животни, птици. Болестта го превърнала в заклет вегетарианец и богомолец. Когато се преместил да живее в града, си правел разходка до близката църква, където оставал за миг да се помоли. В Барселона Гауди записва да следва архитектура. Учи философия, икономия, естетика. Най-много го влече геометрията и религията. Веднъж му възложили да проектира врата на гробище. Вместо да пристъпи към задачата, младежът нарисувал катафалка и опечалените около нея, да почувства атмосферата. Професорът му казал, че за да прави това, човек трябва да е или луд, или гений. Това определение съпътства Гауди през целия му живот.
 
В края на миналия век Барселона се намира в апогей. Текстилната промишленост носи огромна печалба на града и единственото, което липсвало на новоизлюпените буржоа, било престиж. Идеална атмосфера за един прохождащ архитект. Талантът на Гауди му отворил широко врати към затвореното висше общество. Там той среща своя най-добър приятел и меценат Еусебио Гоел. Благодарение на него получава поръчка за проект на вила "Каприз", собственост на зетя на маркиз де Комийас, и за семейния дворец "Гоел". Покровителят на Гауди повярвал в дръзките идеи на архитекта и бил запленен от неговия гений. Епископът на Асторга му поръчал да издигне нов епископски дворец на мястото на стария, който изгорял по време на пожар.
 
Независимо от многобройните поръчки, Гауди никога не се почувствал признат от управляващите. Единственото, което те му поверили, били фаровете за два градски площада. А едничката награда, която му присъдили - за най-малко екстравагантната от всички къща Калвет (1900 г.). Стимул за прекрасните си творения Гауди намира в изящните средновековни книги, природата, архитектурата на готиката и Ориента. Един от шеметните гаудиански проекти е паркът "Гоел". Той бил замислен по английски маниер като "град в града" с 60 луксозни вили, потънали сред приказни градини и гори. В него щял да живее каймакът на обществото.
 
Днес в парк "Гоел" има общо 3 кокетни вили. Две от тях са собственост на богатата фамилия Триас, а къщата модел, в която по време на строежа живеел самият Гауди, е отредена за негов музей. Паркът е разположен в квартал Грасия, планината Пелада. Архитектът го избира заради естествената му среда. Местността изобилства с храсти, рошкови дървета и редки видове растения, които искат по-малко грижи и вода и са по-устойчиви. За да не руши природата, Гауди изобретява красивите "висящи" мостове, подпрени с каменни колони. Парка заобикаля висок зид, увенчан с вълнообразни "плетки" от синьо-бяла керамика. На главната порта, всичките са общо 7, се виждат 2 медала с думите: "Парк" "Гоел". Широки стълби водят към пищен свод, прикрепян от 86 колони, а в близост има гръцки театър. Днес това е любимо място за матинета, юбилеи и конференции.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!