НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Берлин отменя широко рекламираното представяне на модерно изкуство от Техеран (30.12.2016)

Берлинските музейни власти са отменили изложбата на модерно изкуство от колекцията на Музея за съвременно изкуство в Техеран, след като иранските власти не успяха да се справят с краен срок за издаване на разрешителни за износ и заемане на картините на Пикасо, Полък, Ротко и Франсис Бейкън, по-голямата част от които не са показвани на Запад в продължение на десетилетия.

"По-нататъшни закъснения в изложбените планове на държавните музеи в Берлин не могат да бъдат оправдани ", казва Херман Парцингер, президент на фондация на Пруското културно наследство, като добави, че" изразява дълбоко съжаление" от факта, че изложбата няма да се случи.
 
Отмяната е пречка за европейско-иранските отношения в областта на културата и поставя под въпрос и други начинания. Изложбата имаща за цел да покаже съвременното изкуство на Техеран бе приветствана от германски служители на външно министерство, като знак за увеличаване на откритостта с Иран след ядрената сделка, постигната през 2015 г. Първоначално изложбата трябваше да отвори врати на 4 декември, но бе отложена в последния момент заради усложнения, произтичащи от оставката през октомври на иранския министър на културата Али Джанати.
 
Мисия в Иран в началото на декември от Йоахим Йегер, един от кураторите и Майкъл Гьорген, представител на немското външно министерство не успя да осигури необходимите разрешения и да спаси изложбата.
 
Gemäldegalerie, Берлин трябваше да бъде първият чуждестранен домакин на 61 творби от колекцията, събрани под егидата на последната императрица Фарах Пахлави. След като тя избягала с мъжа си - шаха през 1979 г., музеят скрива своите съкровища в мазето. Те са показани отново в Иран едва през 1990 г.
 
Иранските вестници спекулират, че работите може никога да не се върнат, ако пътуват до Берлин. Някои ирански официални лица, които не одобряват модерното изкуство като цяло, също поставят под въпрос стойността на показване на такава колекция в Берлин. Творбите включват картини на Пол Гоген, Макс Ернст, Василий Кандински и Робърт Мадъруел. Те трябваше да бъдат изложени редом с творби от колекцията с ирански творци, включително Парвиз Танаволи, Фариде Лашай и Джалил Зиапур. 
 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!