НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Рядка римска статуя, изчезнала след Втората световна война е намерена в Русия (30.12.2016)
Рядка римска статуя, изчезнала след Втората световна война е намерена в Русия. Скулптурата е била погрешно класифицирана и по тази причина е стояла в склад цели десетилетия.

The Prussian Cultural Heritage Foundation (SPK) обяви, че антична скулптура от тяхната колекция, считана за изгубена след Втората световна война, е открита в Ермитажа в Санкт Петербург, Русия.

Римската статуя, известна като „Victoria of Calvatone” е била изложена в Altes Museum в Берлин до 1939 г., когато тя е била преместена в склад, за да я предпазят от увреждане по време на войната. Скулптурата е смятана за изгубена след войната, а за съществуването й се разбира едва през 2005 г. от арт каталог, представящ произведенията на държавните музеи в Берлин.

Статуята отлежава в депата на Ермитажа от 1946 г. насам, тъй като неправилно е била датирана  като френската скулптура от 17 век.В действителност скулптурата е създадена около 161-169 г. пр. Хр.

Творбата, която показва богинята на победата Нике, застанала върху земното кълбо, е римски шедьовър открит за първи път в фрагменти през 1836 г. в близост до Калватоне, Италия. Тя е придобита от музеите в Берлин през 1841 г. като липсващите  части на статуята (крилата) тогава са били добавени.  

По-рано тази година в Националния музей Пушкин в Москва бяха открити 59 италиански ренесансови скулптури от колекцията на Bode Museum в Берлин. Те също се считаха за изчезнали след Втората световна война.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!