НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ПРИЯТЕЛИТЕ НА ХУДОЖНИКА (03.01.2017)

Художникът Николай Кучков възкресява през януари духа на артистичната бохема в своята ретроспективна изложба „Приятелите и аз“

Известният живописец Николай Кучков ще срещне пловдивската публиката със своите приятели – най-известните художници на Пловдив и България, увековечени от него в рисунки, шаржове и портрети. В залите на Градската художествена галерия на ул.„Княз Александър I“№15 между 04 и 31 януари 2017 година ще се възроди духът на бохемските времена от отминалото столетие, когато творци като Димитър Киров, Георги Божилов – Слона, Георги Бояджиев – Бойджана общуваха активно помежду си и създаваха неповторимата атмосфера на артистичен Пловдив. Кръгът на несъществуващата вече кръчма „Пловдив“ ту се разширява, ту се свива през годините, но запазва непроменен стремежа към свободна творческа изява.


Десетките портрети на приятели, които Николай Кучков е рисувал през годините са пръснати из художествените галерии в цялата страна. Сега той ги събира заедно в Градската галерия и ни кани на среща с тях на 4 януари от 18 часа.

Николай Кучков е роден на 21.05.1948 г. в град Мездра. Завършва Художествената гимназия в София през 1964 г., завършва Национална художествена академия за изящни изкуства в Хавана при проф. Сервани Кабрера Морено. Завършва монументална живопис във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" при проф. Васил Стоилов и проф. Никола Генов през 1973 г. Член е на Съюза на българските художници от 1978 г., член е на общество на художниците "Филипополис".

Първата му самостоятелна изложба е през 1979 г. От 1979 г. до 2003 г. участва в 11 самостоятелни и колективни изложби в Пловдив и София. Има участия и изложби в Холандия, Полша, Гърция, Германия, Унгария, Хърватия, Русия. Негови монументални творби красят сгради в Пловдив, Карлово, Тополово и Санкт Петербург. Картините му са притежание на Националната Художествена Галерия, Софийска Градска Художествена Галерия, Държавната художествена галерия - Пловдив, както и на частни колекции в България, Полша, Германия, Холандия, Хърватия, Русия и САЩ. Носител е на награда "Пловдив" - 2000 г., за изобразително изкуство и наградата "Мечът на Ромфея" за 2000 г.

За Николай Кучков казват, че е много реалистичен, много поетичен и още повече иносказателен и афористичен. Не обича да се затваря в строгите рамки на дефинирания стил, а оставя въображението да води ръката му.
Кучков работи в областта на кавалетната и портретната живопис, сценографията, иконографията, приложната графика, илюстрацията и монументалната пластика. Изявява се успешно и в писането на стихове.
Николай Кучков
Николай Кучков
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!