НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Френското правителство постави забрана за износ върху рисунка на Леонардо да Винчи на стойност 15 милиона евро (10.01.2017)

 Френското правителство е поставило временна забрана за износ на рядка двустранна рисунка преписвана на Леонардо да Винчи, която държавните служители обявиха за „национално богатство“. Според вестника Le Journal des Arts, който прави откритието миналия месец е било направено запитване за износен сертификат от разположената в Париж аукционна къща Tajan.

Творбата изобразява Свети Себастиан привързан към дърво от едната страна на листа, а на другата – оптични изследвания със светлини и сенки с текст на стария майстор. Да Винчи е създал 8 рисунки на светеца в неговия том с рисунки, текстове и научни изследвания – Codex Atlanticus (1478 – 1519).
 
Според протокола, актът дава на правителството 30 месеца да закупи произведението по пазарна цена;  Tajan са оценили творбата на 15 милиона евро. В изявление от министерството на културата от 28 декември се казва, че „този рядък предмет... е ценно свидетелство за гения на Леонардо да Винчи; от съществено значение е да се пази във Франция“. Аукционната къща отказа да коментира изявлението на правителството и не дава никаква информация за продажбата на скицата.
 
Тази творба била донесена в Tajan от пенсиониран доктор с още 14 нерамкирани рисунки събрани от неговия баща. Произведението се откроило пред останалите за Тади Прат, директор на Tajan експерт по стари майстори и той се консултирал с Кармен Бамбач, куратор на испански и италиански рисунки в музея за изкуство Метрополитън в Ню Йорк. Той заявява пред Ню Йорк Таймс, че приписването на творбата на Леонардо Да Винчи е „почти неосопоримо“.
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!