НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Историята на Юлдус Бахтиозина (13.01.2017)

Петербургската фотографка Юлдус Бахтиозина, която е определена за една от „100те жени“ на Би би си, в момента представя нова серия портрети, посветени на руския фолклор. Италианското издание на Vogue я обяви за най-добрия моден фотограф за 2016 г. и скоро тя ще представи изложбата RussLand и в Европа. Бахтиозина снима само на лента и без дигитална обработка. Често сама прави костюмите за моделите, които са нейни приятели или познати. Понякога направата и подготовката за един кадър и отнема месеци. Шеговито, тя определя себе си като представител на „татарския барок“.

30 годишната Юлдус Бахтиозина е израснала в семейство на различни религии и националности; баща й е мюсюлманин, майка й християнка, а сестра й еврейка. Добре образована тя учи политология в Москва, заради семейството и социалния натиск, но Бахтиозина винаги чувства, че нейното призвание е като художник. 
 
От две годишна възраст Юлдус прави фигурки от глина, моделира с кашата си, рисува и живописва. Когато е на пет години, тя прави първата си снимка с фотоапарата Смена на баща си. Като запален аматьор с тъмна стаичка, баща и проявява снимката и "с голяма усмивка" и думите "Ти се справи добре“ я показва на дъщеря си. Това е нейната отправна точка като фотограф. През тийнейджърските си години тя експериментира с различни форми на изкуство и през 2009 г. решава да изберете фотография като основен инструмент. Автопортретите й дават възможност да изследва социални, национални и културни проблеми и въпроси. Докато през четвъртата година от следването си по политология, Юлдус разглежда тетрадката с записките си, която повече прилича на скицник на илюстратор, тя окончателно решава да се премести в Лондон за да учи изкуство и фотография.
 
Пътуването също оформя творчеството на фотографката. След три години на обучение в Лондон, тя посещава Индия, Индонезия, Непал и Хонг Конг. Това засилва интереса и към снимане на различния начин на живот и чувствителност към различни култури. Бахтиозина показа работата си пред широката публика в няколко самостоятелни изложби през 2009 г. в Лондон - Lower Street Gallery, през 2010 г. тя излага своите автопортрети в първия музей на съвременното изкуство - Erarta. Юлдус Бахтиозина има и няколко изложби в Москва, две самостоятелни изложби в Санкт Петербург, Берлин и филмов проект „Отчаяни романтици“ в Галерия Ана, Санкт Петербург през 2013 г. Нейната работа учавства също  на много  арт изложения, включително три пъти в Хонг Конг, два пъти Сингапур, няколко пъти в Лондон и Виена и на биеналето в Истанбул през есента на 2014 г. 
 
През 2013 г. Бахтиозина става TED Fellow и присъстваха на конференцията като говорител, първият руски говорител в историята на TED. Тя говори за своя проект „Отчаяни романтици“, показващ историите на едно младо поколение руснаци.
 
Нейната фотографска работа е основно ориентирани в отделни серии; последната озаглавена RussLand се основава на задълбоченото и потапяне в руския приказен епос, сравним с евро-азиатската митология. Тя провежда задълбочени изследвания, като обръща специално внимание на амбивалентното тълкуване и символиката, скрита в легендите и митовете.
 
Целта на проекта е да се покаже през призмата на художествената фотография, недоизказаното, пренаписаното или изкривеното в продължение на много векове и истории, в произхода на руските приказки. „Всяка приказка съдържа множество скрити послания и аз се стремя да привлека публиката вътре във всеки мит, показвайки един поглед към тайния смисъл, с внимателен прочит на историята ".
 
Юлдус Бахтиозина предизвиква публиката си и вярва, че приказките живеят вътре в нас, в неделима връзка, граничеща с модерния свят. Тя създава образи на легендарни герои според закона на времето, смесвайки съвременното с традиционното възприемане. Някои от образите позволяват на героите да разкрият тъмните си страни, канят публиката да спекулира с неяснотата и дуализма на всеки знак в рамките на руската приказка. Всъщност тези приказки, като повечето приказки са първоначално ужасяващи истории изпълнени с любов към тъмнината, шаманизъм, месо, черепи, кожи и злато. През вековете те са били трансформирани до хубави версии. Бахтиозина кара зрителя да промени своите възгледи, разширявайки неговите възприятия и стимулирайки въображението му с пълна сила. 
 
 
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
RussLand
Uldus Bakhtiozina
Uldus Bakhtiozina
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!