НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ИСТОРИЯТА В СНИМКИ В ЛЮБОПИТНА ИЗЛОЖБА (17.01.2017)

 Колекционерската страст на проф. Михаил Неделчев да събира вече десетилетия стари пощенски картички не е самоцел. Тя подкрепя професионалните му занимания като литературен историк и изследовател на регионални и национални култури. За това свидетелства изложбата „Световете на старите пощенски картички“, която ще бъде открита в пространството на Централно фоайе в корпус 1 на Нов български университет.

Изложбата съдържа само отделни образци от многобройните и многопосочни тематични насоки от колекциите на проф. Михаил Неделчев, но отлично показва, че в края на ХІХ и началото на ХХ век пощенската карта е имала функциите на истинска медия, била е не само средство за специфичен личен епистоларен диалог, но е документирала събития и обществени нагласи, трупала е културна и историческа памет, моделирала е представите за градски пейзажи и обживяни или „диви“ места. Страстта на професора ни насочва към значението на пощенската картичка като исторически и естетически източник.

Най-голямата колекция от коледни картички съхранява Историческият музей в Горна Оряховица. Снимка на Борис III като юноша е една от най-уникалните и интересни коледни картички. Тя е от 1912 г. и се разбира, че е коледна само от посланието, изписано на гърба й. Всъщност така е с всички стари картички, които са били във формата на снимки или литографии.

Коледната картичка е измислена от англичанин през 1840 г. Докато си седял една вечер пред камината, започнал да драска коледен сюжет върху малко картонче. После му хрумнало, че тези миниатюрни рисунки може да изпрати на свои приятели, които пък се оказали първите получатели на коледни картички. Освен че ги нарисувал, англичанинът трябвало и сам да ги раздаде, защото пощите по онова време не били надеждни и той рискувал поздравленията му да не пристигнат навреме.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!