НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-забавният скандал в света на изкуството превзема интернет (17.01.2017)
Благодарение на скандал с участието на един от най-богатите художници в света, най-накрая може да разберем дали „розовото е новото черно“.
 
Vantablack е най-тъмното черно, което съществува, материал, разработен за промишлена употреба от компанията Surrey Nanosystems. Създаден, да абсорбира 99,965% от видимата светлина, това е толкова черно, че когато се прилага върху триизмерен обект, този обект прилича на черна дупка, поради липсата на отражение на повърхността му.
 
Британският художник от индийски произход Аниш Капур остава толкова очарован от Vantablack и способността му да създава визуална празнина, че закупува ексклузивно правата за използването на черния материал. Това се оказа първата стъпка в обществения (и много забавен) артистичен спор.
 
Много художници се противопоставят на идеята на Капур да запази Vantablack само за себе си и полемиката наистина започна, когато художникът Кристиан Фър заяви пред Daily Mail: "Аз никога не съм чувал един художник да монополизира материал ... Това не е правилно, материал да принадлежи само на един човек. "
 
Като форма на отмъщение, британският художник Стюарт Семпъл стартира нов продукт: "най-розовото розово в света". С цена на дребно от £ 3.99 ($ 4.91) за малко бурканче флуоресцентен прах, розовия пигмент на Семпъл е значително по-евтин, отколкото високотехнологичния Vantablack. Той също така е на разположение на абсолютно всеки, с изключение на Аниш Капур. На уебсайта на Семпъл, продажбата на пигмента е придружена със следната декларация:
"С добавянето на този продукт във Вашата количка Вие потвърждавате, че не сте Аниш Капур, не сте свързан по никакъв начин с Аниш Капур, не закупувате този продукт от името на Аниш Капур или сътрудник на Аниш Капур."
 
Неизбежно, някой престъпи тази забрана. Розовият пигмент намери своя път до ръцете на Капур, който публикува доста неприлична снимка в Instagram с него.
 
Семпъл реагира чрез създаване на "Diamond Dust", най-бляскавия блясък в света, казвайки пред списание Dezeen, "[Капур] ще получи урок и да се надяваме, че това ще го научи да споделя цветовете си в бъдеще." Според Семпъл един от най-богатите съвременни художници се държи, като ядосано дете, което отказва да сподели своите играчки.
 
Седмица след снимката на Аниш Капур с розовия пигмент, Семпъл сподели видеоклип на пръстите си показващи жеста на победата, покрити в подозрително черен нюанс на черно. Дали тове е Vantablack? Не и според един от неговите създатели Бен Дженсън, който отговаря в хилядите коментари под клипчето. Той обяснява, че Vantablack е промишлено покритие, което изисква много специфичен процес за да функционира правилно. Дженсън обяснява, че дори и най-достъпния вид - Vantablack S-VIS, трябва да се прилага във вакуумна камера, след това се обработва с допълнителни химикали и се нагрява до около 100 градуса по Целзий.
 
До този момент, спора Капур/Семпъл предизвика бурна реакция в интернет. За някои Семпъл се превърна в рекламно лице на дребнавостта, докато продължава да създада нови пигменти и шумно иска извинение от Капур. Хиляди нови фенове обаче го следват в социалните мрежи за да видят как ще се развият събитията. В същото време, Семпъл предизвиква и огромен интерес и към он-лайн магазина си за пигментни с новите цветове – най-зеленото зелено, най-жълтото жълто, и дори обяви, че създава собствена версия изключително черна боя, която изглежда вече се произвежда.
 
Най-новото развитие е свързано с разкриването на „предателя“, който сподели розовото с Капур. Стюарт Семпъл публикува копие от писмото му до галерия Lisson, Лондон, в което той обвинява служителите, че са предоставили розовата боя на Капур и настоява за компенсация.
"Коментарите под снимката на Капур ясно показват негативното въздействие на такъв жест върху цяла общност", пише Семпъл. "Той трябва да каже, че съжалява за нараняването на чувствата на всички.“
Семпъл също публикува списък с искания, който предполага, че Капур трябва или да се откаже от своите изключителни права над Vantablack или да напише "Ще бъда добър и  ще споделям моите цветове" 100 пъти като наказание.
 
Досега Капур не е публикувал нов отговор. Цялата ситуация е демонстративно още по-нелепа, след разкритието, че Vantablack е много труден за използване така или иначе и Капур пази за себе си почти неизползваем материал. Така тази вражда става по-скоро принципна или „произведение на изкуството“ само по себе си, за което ни напомнят думите на Аниш Капур по друг повод – „Вероятно най-тъмното черно е това, което носим в душите си.“
 
Vantablack
Vantablack
Аниш Капур
Аниш Капур
снимката на Аниш Капур в Instagram
снимката на Аниш Капур в Instagram
Стюарт Семпъл
Стюарт Семпъл
Стюарт Семпъл
Стюарт Семпъл
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!