НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първият подводен музей в Европа е вече факт – той се намира на Канарските острови и е дело на британския художник Джейсън де Кеърс Тейлър (20.01.2017)
 Първият подводен музей „Museo Atlántico” в Европа е вече факт – той се намира на Канарските  острови и е дело на британския художник Джейсън де Кеърс Тейлър. На 2 500 кв.м площ са разположени повече от 300 скулптури на художника.

Фигурите под водата са свързани със съвременния живот - посетителите на музея може да видят скулптура на двойка, която си прави селфи, лодка с мигранти, които се опитват да достигнат нелегално Европа от Африка и много други.

Скулптурите са спуснати в район, който е защитен биосферен резерват от ЮНЕСКО. Основната им цел е да се превърнат в изкуствен риф, така че местните морски видове да продължат да се възпроизвеждат.

Преди Museo Atlántico Тейлър е изградил още две подобни атракции – във водите край Мексико и в Гранада, Карибите.

Джейсън де Кеърс Тейлър е известен с многобройните си подводни скулптури и инсталации. Роден е през 1974 г.,дете на англичанин и гвинейка, той израства пътувайки между Европа, Азия и Карибите. Тейлър завършва Camberwell College of Arts, University of the Arts London, специалност "Скулптура и керамика". Силно влияние върху формирането му като творец изиграват детските му спомени от причудливите форми на кораловите рифове в Малайзия.

Като студент той се запознава с наложилото се още през седемдесетте години на двадесети век течение в изкуството – лендарт. Още по време на следването си в университета той започва да експериментира в тази посока и дава израз на взаимодействието: академична скулптура – ландшафт.

Междувременно Тейлър се изявява и като подводен еколог, носител е на престижни награди за подводна фотография и над четиринадесет години е квалифициран инструктор по гмуркане. През май 2006 г. печели международно признание с първия в света подводен скулптурен парк в Гренада. Над 1000 от най-реномираните издания по света, сред които “Нешънъл джиографик”, “Вог”, „Дейли телеграф”, „Гардиън”, “CNN”, “BBC”,  отразяват неговата работа.

Самият Тейлър казва за своето творчество: „Моята работа е посветена на промяната в скулптурите, които отразяват еволюцията около нас”.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!