НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
GIPHY помага на художници творбите им да бъдат видяни над 100 милиона пъти (20.01.2017)

 Има няколко съвременни художници, които могат да се похвалят, че тяхната работа е разгледана над 100 милиона пъти. Но за Денис Митерхофер, Джули Уайнгард, Либи Вандерблог и G1ft3d, това е напълно нормално. Как? Всички използват GIF като предпочитано изразно средство.

GIF файловете са движещи се изображения, които се създават от около почти 30 години, но тяхната популярност е сравнително нова. Самата компания GIPHY е основана през 2013 г., но разпространението на смартфоните помага на GIF файловете за огромната им популярност.
 
Според Ани Споуул, куратор в GIPHY, голям фактор е тяхната надеждност. "Няма по-добър начин да изпратите на някой движещо се произведение на изкуството от GIF, видеото е прекалено голямо и непредсказуемо и отнема твърде много време за да се прехвърли на смартофона Ви. GIF файловете са малък, ефективен формат, който се зарежда лесно на мобилни устройства. Плюс софтуера за направата им е евтин и дава възможност на творците да експериментират.“
 
Възползвайки се от всичко това за три години технологичната компания GIPHY се превърна в отлична търсачката, генератор и инструмент за GIF файлове. В момента, GIPHY обслужва повече от 1 милиард GIF файлове на ден, които се виждат от 100 милиона  дневни активни потребители.
 
Спуул е куратор в GIPHY и страстен застъпник на създаването и разпространението на GIF изкуство, както онлайн, така и офлайн. Тя използва огромната база данни от GIF файлове в стратегически партньорства с iMessage, Facebook, Twitter и лавинообразната популярност на компанията за да насърчава разпространението именно на GIF файлове, направени от художници. По този начин, тя иска да гарантира, че творчески оригинални интерпретации се налагат и могат да бъдат намерени сред потопа от други GIF файлове в интернет.
 
Все пак какво прави един GIF изкуство? "Е, ние си задаваме много въпроси, когато  търсим нови художници" казва Спуул. "Неща като: дали те са създали съдържанието на самия GIF? Правят ли много GIF-ове? и ако отговорът е да -  Тяхната работа с високо качество ли е?" Тя доразвива: „Качеството може да означава няколко различни неща. Ние търсим GIF файлове, които резонират със съвременната аудитория, ангажират се с актуални събития (като изборите в САЩ), проучват нови методи и технологии (като Cinema 4D) и може би най-важното – предизвикват емоция.“
 
Спуул добавя около 20 нови художника в каталога на GIPHY всяка седмица. Какво се случва след това? "Ние се опитваме да им осигурим колкото е възможно повече публика и го правим по няколко различни начина." Кураторите поставят създадените от художници GIF файлове на началната страница или в топ резултатите от търсене, където те ще бъдат открити от потребителите по-лесно. Те също така съветват художниците за начини, по които могат по-успешно да публикуват своите GIF файлове, за да ги виждат в повече търсения. 
 
Но Спуул знае, че хора на изкуството не могат да живеят от броя на показвания на творбата им. "Те със сигурност не могат да си плащат наема с лайкове, така че ги подкрепяме и по други начини". Аниматорът Андрю Бенсън е един от 75-те художници, на които GIPHY поръчва и заплаща GIF през последната година. Също така компанията възложи на 10 художници, да създадат тематични GIF файлове за специален проект с приложението Tinder.
 
През 2016 г., Спуул реализира и физическа изложба на GIF изкуство с проект наречен Loop Dreams. С помощта на частния музей Rhizome, Ню Йорк. Прожекции, дигитални скулптури, илюстрации и обекти, като бяла риза върху която се прожектират светлинни ефекти са част от произведенията на избраните 25 художници. Loop Dreams ще отвори отново за публиката този уикенд в квартал СоХо, Ню Йорк, с дискусия с участието на основателя на GIPHY – Алекс Чунг и представяне на виртуален GIF музей. 
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!