НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ПРЕДСТОЯЩИ НАГРАДИ ЗА РУСКА КУЛТУРА (24.01.2017)

Вестникът The Art Newspaper Russia обяви конкурс за събитията свързани с изкуство, отнасящи се за Русия през цялата 2016 г. и представи кратък предварителен списък от по трима кандидати в общо пет категории. Този избор  отразява  независимото мнение на вестника и се формира на основата на дискусиите, които протичат по неговите страници.

Спечелилите проекти ще  получат приз, направен  от скулптора Сергей Шеховцов  - пласктика във формата на часовникови стрелки, които са лондонския Биг Бен и Спаската кула на Кремъл. Творбата  подчертава, че Русия се синхронизира с глобалния художествен процес.
 
Спечелилите награди ще бъдат обявени вечерта на 2 февруари 2017 година по време на церемония в централната изложбена зала „Манеж” в Москва.
 
За „Музей на годината” са номинирани:
1. Държавата  Третяковска галерия в Москва
Музей, който събира  любовта на хората. И не само като най-национален музей за руско изкуство, но и като умело показващ най-важното и интересно от руската култура.
 
2. Институт на Руско реалистично изкуство, Москва
Това е частна музейна експозиция, която показва динамично обновление от стереотипите  и показва нов поглед към руския реализъм.
 
3. Музея на модерно изкуство, Москва
За умението да превръща действителността и съвремието в история. За стремежа да показва нови имена и да представя нови практики в изкуството.
 
За „Изложбата на годината”:
 
1. "Artmossfera" -  международното биенале на уличното изкуство. Основната експозиция на биеналето събра „каймака” на уличното изкуство върху стените на Кремъл. За насърчаването на демократичните жанр на изкуството.
 
2. "Шедьоврите от колекциаята на  Сергей Shchukin му. " Фондация Louis Vuitton, Paris.
Заради огромния принос на колекционерите да поощряват развитието на изкуството в света. И като паметник на виден колекционер.
 
3. «Roma Aeterna. Шедьоврите на Ватиканската Пинакотека. Белини, Рафаел, Караваджо " в Държавната Третяковската галерия
42 творби от колекцията на папите за първи път в Москва.
За впечатляващ пример за проекта обмен с водещи музеи на света.
 
За „ Книга на годината”:
 
1.Авангардная музеология / Под ред. А. Жиляева. М.: VAC-press, 2015
 За темата как да се създаде нещо съвсем ново на мястото на традиционния музей.
 
2. Шабанов Передвижници: партньорството между търговската практика и художественото движение.Издателство на Европейския университет в Санкт Петербург, 2015.
 
Един нов поглед към основния компонент на естетическата самоличностт на руското общество.
 
3. Кузма Петров-Водкин и неговата школа (1920-1930) / Avt.-статус. I. Галеев. М:. Галерия Галеев, 2015.
За откриването на неизвестни досега подробности за имената и биографиите на артистите.
 
За „Реставрация на годината”
 
1. Рогир ван дер Вейден. "Свети Лука рисува Мадоната." XV век. Картината е била на две  отделени дървени парчета. За спасяването  на шедьовър на световната живопис  в неговата оригинална форма.

2. Василий Маслов. Стенопис в Стройбюро в Королево. 1930-1931 година. Спасяване на революционна картина и небезразличие  в запазване  на рядък паметник на монументалното изкуство.
 
3. Стенописите на църквата „Благовещение” в Новгород. XII век
Заради прилагани нови технологии.
 
 6.Личен принос
1.  Благотворителният фонд на Владимир Потанин и Олга Свиблова с група дарители. За дарени творби руско изкуство на Центъра Помпиду в Париж.
За щедростта и способността да обединяват света чрез изкуство.
 
2. Борис Минт. За превръщането на бившия завод "Болшевик" в Москва на Музей на руския импресионизъм. За възможността да се покаже познато изкуство в неговите неизвестни измерения.
 
3. Маргарита Пушкин. Като вдъхновител и основател на панаира за съвременно изкуство  Cosmoscow и като човек на културата, вложила много усилия, за да постигне високо професионално ниво.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!