НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аукционна къща Sotheby’s обяви, че картина на Пармиджанино, продадена през 2012 г. е фалшификат (27.01.2017)
 Пет години след като картина на Пармиджанино беше продадена от  Sotheby’s за 842 500 долара на търг, от аукционната къща обявиха, че платното е фалшификат. Продадената картина е нарисувана близо четири века след като италианският художник умира през 1540 г.

От Sotheby’s съобщиха, че сумата ще бъде възстановена от продавача на картината „Свети Йероним“. Търговецът Лионел дьо Сент Донат-Пуриерес, който е жител на Люксембург, е получил 672 хил. долара от Sotheby’s, но е „отказал да върне постъпленията от продажбата“, посочва компанията. От аукционната къща обаче обещават, че ще възстановят напълно сумата на купувача.

Миналата година Sotheby’s върна 10 млн. долара на купувача на картина, за която се твърдеше, че е на Франс Халс, след като разкри, че тя е фалшификат. Както при Пармиджанино, информацията за творбата на Халс бе разкрита от Orion Analytical, чийто основател Джеймс Мартин се присъедини наскоро към екипа на аукционната къща.
 
Мартин е разгледал пигментни проби от 21 различни части на картината. Всяка една от тях показва използването на синтетичен материал, който за първи път е използван в боите през XX век, посочва Sotheby’s
 
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!