НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия "Сезони" представя проект на Николай Маринов (27.01.2017)

 „Образи, Пространства, Хоризонти“ е най-новия проект на Николай Маринов създаден специално за пространството на галерия Сезони и  продължение на представения през 2006г проект „Крайбрежия, Лица, Измерения“…

С новият си проект авторът доразвива своя интерес към  емоционалните пространства на личността, на явните и скрити пластове на съзиданието, към необяснимите хоризонти на  вдъхновението и самоусъвършенстването…

Художникът търси необичайното и интересното в  природните форми, анализира, съпоставя, синтезира, издига в култ процеса на претворяване и трансформация в изобразителното изкуство, на създаването на  характерен, неповторим и знаков артистичен език. Отделянето на  най-ярките за него знакови и сетивни елементи  се превръщат в конкретно-абстрактни елементи на една обща конструкция. Цялото и неговите части могат да се усетят като  различни варианти, смисълът, емоцията изплуват от взаимоотношенията.
 
Новият проект на Николай Маринов “Образи, пространства, хоризонти“ има специален интерес към Детството, като отправна точка, като извор и начало на творческия път. Тя е логичното продължение на търсенията на автора, насочени в посока към Детството, детската рисунка, детската стилистика и как те  взаимодействат със Зрелостта, с изграждането и развитието на художника. 
 
Започнала като теоритично проучване на проблема в докторската му дисертация на тема „Развитие на идеята за „детско изкуство” през втората половина на ХХ век” и преминала през чисто практичното изследване чрез конкретните примери на авторите, взели участие в двата му кураторски проекта „Стратегии в контекста на детството” от 2007 г. и „Кутии за сънища“ от 2011 г. днес тази идея изкристализира в личното му творчество в един завършен и концептуално осмислен вид.

Не без значение е и неформалният повод за проекта – 50 годишнината на художника. Изложбата предлага както поглед и равносметка на изминалите години, така и заявка за бъдещо развитие и нови проекти.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!