НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Годишна изложба на секция „Живопис” (17.05.2010)
До 29 май 2010 г. галерия ул.”Шипка”6 представя една експозиция, която се състои за трети път (2003 г. и 2006 г.) и е под мотото „10х5х3”.
Концепцията на проекта е 10 куратора да представят пет подбрани от тях автори с по три творби, обединени от общата идея на куратора изкуствовед. Така 150 творби на 50 съвременни български художници оформят богатата и разнородна картина на българската живописна сцена.

Тази година кураторите и проектите са:

Борис Данаилов с „Асамблажът като артистична стратегия” , в който избраните автори се опитват да проследят техниките за асамблиране на обекти. Подборът му включва Алексанбър Юзев,Рада Букова,Асен Захариев,Валентин Дончевски и Елена Панайотова.

Следващият проект, който участва е този на Николай Ущавалийски „Рефлексии и симулации на визуалното” и той разглежда промените във визуалния език на съвременната българска живопис през последните години след усилените изменения във визуалната среда. Авторите са Любен Костов, Светлана Тодорова, Йордан Панков, Пенка Минчева, Росен Тошев.

В проекта на Надежда Джакова „Толкова те харесвам” изобразяването на Аза като самопознание, самонаблюдение и самокритика на съвременния художник е темата, която обединява творбите на Искра Благоева, Момчил Георгиев, Иван Костолов, Людмил Лазаров и Пламен Тодоров.

Следва проектът на Владия Михайлова „Вкусът на времето”, който представя пет пърформанса, разпределени в пет различни дни.Темата в тях ще е творчеството на художниците от групата „Градът” – Божидар Бояджиев, Недко Солаков, Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев и Греди Асса. Вместо картини в изложбеното пространство ще бъдат представени отделни пърформанси, осъществени от изкуствоведа Филип Зидаров.

Петер Цанев с „Машини за живопис: антагонизми на абстрактното производство” в партньорство с Николай Петков, Зорница Халачева, Станислава Маркова, Елена Калудова, Зоран Георгиев показва какво е останало от историята на живописта днес.

Даниела Радева с „Ретро” и художниците Станислав Беловски, Ясен Згуровски, Калоян Илиев – Кокимото, Георги Мандов, Инна Павлова не се занимават с „живописното” в творбите си, но общото между тях е, че в работата им се налага да търсят баланс между форма и функция, да пласират гъвкаво идеите си, да предвиждат прочита на зрителя и да го манипулират.

В концепцията „Аз, портретът”, Красимир Линков извежда избора си от автори (Андрей Даниел, Даниел Леков, Кольо Мишев, Лили Кичукова, Стоян Куцев), като тръгва от Хегел, който твърди, че развитието на живописта се състои в стремежа да се достигне до портрета.

„Живописта като бягство, живописта като завръщане” представя избраната от Красимир Илиев група художници Долорес Дилова, Евгения Воденичарова, Милко Божков, Стоян Цанев и Чавдар Петров и показва различни степени на преобразяване на видимото.

В „Цитат” на Ирина Баткова са включени авторите Алла Георгиева, Красимир Добрев, Моника Попова, Жоро Ружев и Кирил Чолаков, които ще коментират своето разбиране за визуален цитат.

Последният проект е „Няма справедливост в изкуството” и включва творби на Деян Янев, Динко Стоев, Ива Яранова, Свилена Колева и Станимир Генов. Това е селекция на Йово Панчев въз основа на статията „Наблюдения в огледалото на отчаяните” на д-р Николай Михайлов.Зорница Халачева
Зорница Халачева
Людмил Лазаров
Людмил Лазаров
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!