НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Постмодерната шега на Ричард Принс (27.01.2017)
Има ли художникът морално задължение, когато трябва да реши на кого да продаде своята работа? Американският художник Ричард Принс е изправен пред редица етични тревоги, но по много парадоксален начин.
 
Днешните заможни колекционери варират от олигарси до тръстове, от аристократи до - ето от какво се притеснява Принс  - хора като семейство Тръмп. Няма по-разточително потребление от колекционирането на изкуство и дъщерята на новоизбрания президент на САЩ, Иванка е ентусиазиран купувач, който обича да се показва с покупките си в Instagram. Ричард Принс стана част от нейната колекция с портрет на Иванка, но сега има сериозни угризения и твърди, че картината всъщност въобще не е негова.
 
Връщайки $ 36,000, които Иванка му плаща художникът пародира Twitter съобщенията на новоизбрания президент и декларира: "Това не е моя работа. Аз не съм го направил. Аз отричам. Това е фалшиво изкуство. "
Парадоксът в случая е, че Принс е водещ провокатор на арт сцената от 1980-те в Ню Йорк. Той направи име с съзнателно "присвояване на изкуство", взимайки назаем изображения от реклами или чужди снимки от Instagram той създава свои произведения. Една от най-известните му работи е „преснимана“ реклама на цигарите Марлборо. Така, че за Принс да обяви едно от произведенията си за фалшиво е едновременно лесно и иронично.
 
Нищо, което той прави е напълно оригинално, нито неговото изкуство има претенция да бъде нещо друго освен снимка на снимка, симулация на лъжите на рекламата. Той постоянно се бори с обвинения в плагиатство, като скорошно дело заведено от фотограф, чиито Instagram снимки Принс е възпроизвел като картини
 
В действителност, неговия портрет на Иванка принадлежи към една и съща серия с тази Instagram базирана работа. Принс прави скрийншот на селфи, което Иванка е публикувала, а след това създава картина, която го възпроизвежда във всеки детайл, включително коментарите и емотиконите добавени от последователи. Иванка, от своя страна, позира до работата на Принс и решава да я закупи. Това принуждава художника да изиграе своята малка шега със семейство Тръмп.
 
За Принс обаче връзката между изкуството му и семейство Тръмп се превръща в много повече от просто една картина, а именно „морално съучастие“ по думите на твореца. Според него ако изкуството може да бъде огледална игра на автентичност, ирония и неистинност, политиката не трябва да бъде циничен поп арт.  
 
В този дух широк отзвук получи и отказът на Христо Явашев да продължи проекта си "Над реката“ в щата Колорадо. Причината за решението му е новият президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщава „Ню йорк таймс”. Макар, че има и други причини, като непреодолимата бюрокрация и дело от екозащитници, които спират реализацията вече 20 години. На въпрос каква е позицията му за новия държавен глава на САЩ, Кристо е заявил: „Решението говори за себе си“. В страницата си във Фейсбук Явашев е коментирал, че предпочита да насочи енергията си в проекта „Мастаба“ в Абу Даби и Обединените арабски емирства.
 
Ричард Принс
Ричард Принс
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!