НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят Гугенхайм в Билбао представя мащабна изложба, посветена на абстрактния експресионизъм (30.01.2017)
 На 3 февруари, 2017 г. музеят Гугенхайм в Билбао ще престави мащабна изложба, посветена на абстрактния експресионизъм в изкуството на ХХ век.

С над 130 картини, скулптури и фотографии от публични и частни колекции по целия свят, настоящата изложба в музея Гугенхайм включва шедьоври на най-известните американски художници, свързани с движението, както и по-малко популярни имена. Сред представените творби са платна на Джаксън Полък, Кийфър Стил, Вилем де Кунинг, Марк Ротко, Сай Туомбли и много други.

Абстрактният експресионизъм е явление, толкова различнo и многообразно колкото са и създателите му. Направлението възниква в американското изкуство, след Втората световна война, и се развива в Ню Йорк в края на 1940-те до началото на 1960-те.

В идеологията на абстрактния експресионизъм е желанието на художниците да освободят изкуството от европейската традиция, те се опират на автоматизма и несъзнателните импулси в творчеството. Методът на създаване се приема като толкова важен, колкото самата живописна творба.

Появата на направлението е повратен момент в развитието на изкуството през ХХ век – забележително е, че от 1959 г. насам не имало мащабно проучване на движението в Европа.

Експозицията е организирана от Кралската академия на изкуствата в Лондон и музея Гугенхайм в Билбао.

Изложбата, посветена на абстрактния експресионизъм в музея Гугенхайм в Билбао ще продължи до 04 юни 2017 г.
Clyfford Still
Clyfford Still
Cy Twombly
Cy Twombly
Cy Twombly
Cy Twombly
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!