НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Д-р Йоткер” връща портрет на Ван Дайк, конфискуван от Гьоринг (30.01.2017)

 „Д-р Йоткер” - немският производител на мюсли, пици и смес за кексове, заяви, че ще върне портрет от Антонис ван Дайк, придобит от Херман Гьоринг, на законният му собственик Жак Гудстикер, еврейски търговец на картини принуден да избяга в Холандия, когато нацистите нападнат.

Портретът на Адриан Хендрикс Моенс е сред творбите притежавани от галерията Гудстикер, когато семейството бяга през 1940 г. Тя е насилствено продадена и придобита от Гьоринг, основателят на Гестапо и командир на Луфтвафе.
 
Едва след войната тя е върната на холандското правителство, което я продава на базиран в Лондон търговец на стари майстори. Портрета е закупен в Лондон през 1956 г. от Рудолф Август Йоткер, собственик и изпълнителен директор на „Д-р Йоткер”, който почина през 2007 г.
 
От „Д-р Йоткер” обявиха миналата година, че са наели изкуствоведи да проучат произхода на колекцията им, която обхваща сребърни и златни антики, порцелан и няколко стотици картини. Изследователската работа започна в началото на 2015 г. и се очаква да продължи поне до края на 2017 г.
 
„Окуражаващо е да видим частни колекции, като колекция „Йоткер” да направят правилното нещо за жертвите на нацистите и техните семейства”, споделя Марей фон Сахер, вдовицата на сина на Гудстикер и единствен наследник на търговеца на изкуство. „Надявам се, че реституцията на тази картина ще накара други частни колекции да действат също толкова отговорно”, заявява още тя. 
 
Картината е втората, която „Д-р Йоткер” връща тази година. Първата „Пролет в планината” от Ханс Тома, изчезва в принудителна продажба във Франкфурт през 1938 г. В допълнение към двете вече върнати произведения, компанията е открила в колекцията си още две картини, които подлежат на евентуална реституция.
 
Рудолф Йоткер
Рудолф Йоткер
портретът на Ван Дайк
портретът на Ван Дайк
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!