НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Tate Modern организира първата изложба на Пикасо, която се фокусира върху само една година от творчеството му (31.01.2017)

Tate Modern ще посвети голяма изложба на една-единствена "ключова" година в плодотворната кариера на Пабло Пикасо. Може би е изненадващо, но „Пикасо 1932: Любов, слава, трагедия“ (08 март-09 септември, 2018) ще бъде първата самостоятелна изложба, посветена на работата на художника в галерия в Лондон. С важни произведения взети на заем от музеи и частни колекции, тя също ще бъде "една от най-значимите изложби някога организирана в галерията", се казва в съобщението за пресата.

 

Спонсорирана от счетоводна фирма Ernst & Young и организирана съвместно с музея на Пикасо в Париж, където експозицията ще бъде от 10 октомври 2017 (до 11 февруари, 2018), „Пикасо 1932“ ще събере на едно място повече от 100 картини, скулптури и работи върху хартия.
 
Подредени хронологично месец по месец, те маркират интензивен продуктивен и бурен период в изкуството и живота на Пикасо. Разкъсван между нещастен брак с танцьорката Олга Хохлова и страстна афера с младата Мари-Терез Уолтър, 50-годишният художник работи в редица различни стилове. Изложбата в Тейт ще включва неговите реалистични портрети на Олга и сина им Пауло, както и сластни скулптури, вдъхновени от неговата тайна любовница.
 
Сред акцентите ще бъдат две цветни, чувствени картини, изобразяващи Мари-Терез: „Момиче пред огледалото“, която рядко напуска Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и „Сънят“ от частната колекция на управителя на хедж фонд и милиардер Стивън Коен. „Сънят“, който никога не е показван в Обединеното кралство преди, претърпя реставрация след като предишния собственик го продаде - казино магнатът Стив Уин, случайно пробива платното с лакът през 2006 г.
„Сънят“ за първи път е изложена през 1932 г. в  ретроспективна изложба на Пикасо в Galerie Georges Petit в Париж, заедно с публикуването на първия том на каталог raisonné на художника дело на Кристиан Зервос.
 
Изложбата в Тате използва описанието на художника за творбите му, като един вид дневник, казва ко-кураторът Ахим Борхарт-Хюм, директор на изложби в Tate Modern. "Като показва звездните заеми от публични и частни колекции в реда, в който те са нарисувани, тази изложба ще позволи на новото поколение да открие взривната енергия на Пикасо, същевременно ще изненада онези, които мислят, че вече познават художника".
 
Пикасо
Пикасо
Тейт модерн
Тейт модерн
Сънят
Сънят
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!