НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
КВАДРАТ 500: Южнославянски художници в колекцията на Националната галерия (31.01.2017)

До 26 март  Националната галерия представя за първи път цялата си колекция от 26 произведения на автори от Хърватия, Сърбия и Словения, участвали преди 110 години в софийската изложба на Съюза на южнославянските художници “Лада“ .

През 1906 година в София се събират новаторите и класиците на четири обновяващите се балкански култури – българската, хърватската, сръбската и словенската. От хърватска страна заслужава да се споменат Иван Мещрович, наричан „славянския Микеланджело”, реалистите пейзажисти Целестин Медович и Клеменс Црънчич, както и Отон Ивекович, чиято палитра се доближава до цветовите начини на работа при импресионистите.

Рихард Якопич, Иван Грохар и Матей Стърнен са членове на словенското импресионистично дружество „Сава”, създадено през 1902. Сръбската група се предвожда от големия реалист Джордже Кръстич и представетели на по-младите поколения като Марко Мурат, Бета и Ристо Вуканович, Джордже Йованович.

„ Ние видяхме много посетители да се смеят… С такъв смях и французката публика посрещна първите пейзажи на импресионистите.” Този интересен цитат от статия на големия историк и дипломат Симеон Радев разкрива най-първата среща на родната ни публика с картини, третирани в духа на тогавашните модерни стилове.

Създаденият през 1904 Съюз на южнославянските художници „Лада” играе изключително значима мисия в изграждането на културните ценности на споменатите балкански народи, променя съдбата на балканското пластично изкуство, противопоставя се на редица тесногръди тенденции и без съмнение написва една от най-достойните глави в историята на европейското културно взаимодействие, подпомагане и духовна толерантност за целия ХХ век.

Бела Чикош Сесия Непорочност 1906
Бела Чикош Сесия Непорочност 1906
Влахо Буковац Тоалет
Влахо Буковац Тоалет
Йозеф Даниловац Стачка1906
Йозеф Даниловац Стачка1906
Клемеус Менци Црънчич На далматинските заливи
Клемеус Менци Црънчич На далматинските заливи
Отон Ивекович В кръчмата преди 1906
Отон Ивекович В кръчмата преди 1906
Робер Франчеш Миханович Прегъвач на желязо
Робер Франчеш Миханович Прегъвач на желязо
Фердо Ковачевич Мартенски върби 1906
Фердо Ковачевич Мартенски върби 1906
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!